facebook_pixel_id

Чому важливо контролювати кров'яний тиск?

Кров’яний тиск – один із найважливіших показників здоров’я. Адже ці цифри свідчать про те, як добре насичуються киснем та поживними речовинами усі органи

08.08.2024 12:37
Поділитись:

Зміна показників тиску може свідчити про розвиток тяжких захворювань, а також поганий стан (закупорювання) судин.

Про що говорять показники тиску?

Показників тиску два. Перший показує силу, з якою серце штовхає кров (систолічний тиск), другий – тиск у судинах на момент між ударами серця (діастолічний тиск). Нормальним вважається тиск до 130/80 мм рт. ст. і нижче. Але у кожної людини буде «свій» тиск у нормі, що також коливатиметься залежно від віку, статі, часу доби, рівня стресу, фізичної активності, ваги та супутніх хвороб.

Підвищений кров’яний тиск (140/90 мм рт. ст. або вищий) називають артеріальною гіпертензією, а знижений – артеріальною гіпотензією (90/60 мм рт. ст. і нижче). Найбільш небезпечним є саме підвищення артеріального тиску.

Загрози для здоров’я

Проблема артеріальної гіпертензії є особливо гострою для мешканців США. Дослідження показують, що це найбільший чинник серцево-судинних захворювань. При цьому з кожними «доданими» 10 мм рт. ст. ризик розвитку серцево-судинних захворювань зростає на 30%. У громадян США віком 30-65 років систолічний тиск збільшується на 20 мм рт. ст., а діастолічний – на 10 мм рт. ст. від норми.

Читати ще: «Заразна» людина: скільки часу носій вірусних інфекцій небезпечний для інших людей

Подібні показники спостерігаються майже у всіх розвинутих країнах. Наприклад, за даними дослідження STEPS, проведеного у 2019 році в Україні, підвищений артеріальний тиск мають 34,8% українців у віці 18-69 років.

При цьому гіпертензія дуже рідко є ізольованим захворюванням. У такому «стані» вона зустрічається лише у 20% людей. Найчастіше хвороба підвищеного тиску поєднується з дисліпідемією (підвищення рівня холестерину), інсулінорезистентністю, непереносимістю глюкози та ожирінням і часто призводить до ішемічної хвороби серця.  Тому якщо показники тиску почали змінюватись, варто перевіритися щодо наявності й інших хвороб (здати аналізи на рівень глюкози, ліпідів і ліпопротеїдів).

 

 

Загалом у людей із підвищеним тиском у сім разів частіше розвиваються порушення мозкового кровообігу (інсульти), у чотири рази частіше – ішемічна хвороба серця та удвічі частіше пошкоджуються судини ніг, ніж у здорових людей.

При високому артеріальному тиску розвиваються й інші хвороби, не пов’язані зі станом судин. Наприклад, може з’явитись ниркова недостатність, когнітивні розлади (недоумство), порушення зору.

Зниження тиску буває фізіологічним, але також і пов’язаним із розвитком деяких хвороб і станів: сильного стресу, захворюваннями ендокринної системи, виразкою шлунку, анемією, хворобою Паркінсона.

Як вимірювати тиск?

Отже, зміна показників кров’яного тиску є не ізольованою проблемою, а найчастіше означає, що потрібен моніторинг стану власного здоров’я. Тому якщо з’являються відповідні симптоми (головний біль, запаморочення, цятки перед очима, порушення сну, зору, біль у зоні серця, необхідна консультація лікаря щодо рівня тиску.

Читати ще: Літо, діти та віруси: чи можна розслаблятися з настанням тепла?

Гіпертензію контролюють за допомогою препаратів. Але щоб переконатись у  проблемах із тиском, лікар запропонує принаймні протягом місяця щодня вимірювати тиск.

Робити це потрібно двічі на день за таких умов:

- перший раз – вранці, після пробудження;

- другий раз – у 21.00-22.00;

- за 30 хвилин до вимірювання тиску не вживати їжу та напої з кофеїном, алкоголь, не курити;

- тиск можна вимірювати як на правій, так і на лівій руці;

- під час цієї процедури не можна розмовляти;

- перед вимірюванням необхідно відвідати туалет;

- потрібно не займатися фізичною активністю за 30 хвилин до вимірювання тиску;

- результати вимірів записувати у щоденник.

Переглянувши такий щоденник, лікар зможе призначити відповідні препарати, рекомендувати аналізи та інші діагностичні процедури, якщо є підозра розвитку інших хвороб. Тиск у подальшому все одно доведеться контролювати двічі на день у разі погіршення самопочуття.

Час від часу виміри із записами доведеться повторювати. Адже дозування  антигіпертензивних препаратів часто змінюється або ж потрібно міняти самі ліки. Під час лікування супутніх захворювань (наприклад, зниження рівня глюкози) або після схуднення показники тиску також можуть змінюватись. Тому контроль тиску є необхідністю, що дозволить вчасно підібрати адекватне лікування і коригувати його.