facebook_pixel_id

COVID може спровокувати епідемію хронічної втоми

До 30% людей, які перехворіли на «корону», мають симптоми хронічної втоми

22.02.2022 13:33
Поділитись:

Дослідники все частіше визначають паралелі між синдромом хронічної втоми і пандемією COVID-19. Деякі пацієнти протягом декількох місяців після одужання відчувають постійне виснаження та когнітивні порушення. Певні дослідження показують, що пандемія може більш ніж втричі збільшити поширеність синдрому хронічної втоми, повідомляє сайт Northjersey.com.

Хоча дослідження довгострокового впливу COVID-19 знаходяться ще на початковому етапі, є докази того, що кожний десятий випадок захворюваності на ковід може призвести до розвитку симптомів хронічної втоми.

«Приблизно від 10 до 30% людей, які захворіли на COVID-19, можуть тривалий час відновлюватися після хвороби, відчуваючи постійну втому», — розповів виданню Брейден Єллман, який працює в американському дослідницькому центрі Bateman Horne Center.

У міру розвитку пандемії лікарі, які спеціалізуються на лікуванні хронічної втоми, розпізнали симптоми у людей із тривалим перебігом COVID. Як і їхні власні пацієнти, вони мали проблеми з легенями, серцем та когнітивними функціями мозку.

У Центрі Bateman Horne Center спеціалісти дослідили групу пацієнтів із хронічною втомою після коронавірусу. Виявилося, що їхні симптоми відповідають всім клінічним критеріям, які є під час синдрому хронічної втоми.

Проте все ж є відмінності – випадки втоми після коронавірусу «набагато однорідніші», вони легше простежуються, а от синдром хронічної втоми часто діагностують на пізніх етапах.

Наразі в Америці пацієнти та медики наполягають на тому, щоб федеральний уряд включив дослідження цього синдрому в масштабний проєкт аналізу наслідків коронавірусу, який був розпочатий у жовтні 2021 року Національним інститутом охорони здоров’я. Це дослідження буде тривати чотири роки.

Нагадаємо, український хірург відновив пацієнту обличчя після склеродермії.