facebook_pixel_id

Дистанційна робота: плюси та мінуси для здоров’я

Пандемія коронавірусу трансформувала багато аспектів суспільного життя по всьому світу. Торкнулося це, зокрема, і робочого процесу – з’явилася дистанційна форма роботи. Існує думка, що рано чи пізно світ сам дійшов би до такого еволюційного рішення завдяки технологічному прогресу. Але пандемія прискорила цей момент

19.02.2024 11:14
Поділитись:

Просто виявилося, щоб бути продуктивним працівником, зовсім необов’язково щодня сумлінно приходити до офісу. Свою роботу можна добре виконувати віддалено, що й до нині багато хто робить.

До навичок дистанційної роботи багатьом українцям довелося вимушено повернутися у 2022 р., з часу повномасштабного російського вторгнення. А є люди, які свідомо обрали такий спосіб роботи. І на те є свої причини: так зручніше доглядати за дитиною; не доводиться витрачати по декілька годин на дорогу, щоб потрапити на роботу і повернутися додому; у домашній тиші легше зосередитися, ніж у гамірному офісному кабінеті... А як щодо здоров’я: чи корисно працювати з дому? Насправді віддалена робота має як переваги, так і приховані недоліки. Отже, що корисного і водночас небезпечного для здоров’я несе в собі дистанційна робота?

 

  • Сон

+ Працюючи з дому, можна забути про недосип і ранні підйоми. Замість зборів та витрачання часу на дорогу є можливість довше поспати. А якщо регулярно висипатися (по 7-8 годин), то організм віддячить бадьорістю, гарним настроєм і самопочуттям на постійній основі.

- Та водночас є велика спокуса лягати пізніше. Це потягне за собою недосип, порушення графіку дня, цілодобову млявість, підвищений апетит та надмірне споживання енергетичних напоїв. Плюс недосип загострює хронічні хвороби та провокує стрес.

 

Що робити? Прокидатися в той самий час. Це дисциплінує, дає змогу висипатися і бути в режимі. Гарантуватиме стабільне здоров’я і те, що заплановані справи будуть виконані вчасно.

 

Читати ще: Які хвороби можуть передаватися під час поцілунку?

 

  • Харчування

+ Небагато офісних працівників сумлінно ставляться до правильного харчування та не беруть із собою обідні лоточки. Зазвичай на робочому місці у таких випадках обходяться бутербродами, їжею на винос, фастфудом, літрами кави або взагалі пропуском обіду, як прийому їжі. Це призводить до хвороб, пов’язаних із кишково-шлунковим трактом. Робота з дому дозволяє харчуватися регулярно, повноцінно і смачно.

- Доступність кухні й сидячий спосіб життя (який люди ведуть на дистанційці) гарантує появу зайвих кілограмів. Зокрема, разом із ожирінням непомітно можуть підвищитися ризики розвитку діабету та серцево-судинних захворювань.

 

Що робити? Готувати повноцінні страви, максимально дотримуючись здорового раціону. Менше робити перекусів і не тримати на кухні багато продуктового сміття (солодощі, снеки, чипси тощо), не зловживати кавою та алкоголем.

 

  • Хвороби.

+ Робота з дому дає унікальну можливість менше хворіти на застуду, грип, коронавірус або ГРВІ. Та й взагалі менше бувати в місцях, де є високий ризик зараження: транспорт, офіс, кафе, магазин чи будь-який інший громадський простір. Особливо актуально це в осінньо-зимовий період – пік захворюваності на вірусні хвороби.

- Сидіння вдома сприяє погіршенню загального імунітету. Спосіб життя змінюється шляхом зниженням фізичної активності. З’являється або частішає біль у шиї або спині через тривале перебування в неергономічних позах. Через малорухливість ниють суглоби, погіршується стан кісток. Підвищується ризик розвитку хвороб опорно-рухового апарату. Та й надлишок екранного часу, яким більше грішать дистанційні працівники, ніж офісні, погіршує зір.

 

Що робити? В епідсезон дотримуватися гігієни (мити руки, чхати у паперову хустинку або згін ліктя, в період активізації вірусних хвороб не відвідувати без потреби місця скупчення людей). Зробити рекомендовані щеплення, зокрема, від грипу. Ще надійніше убезпечить від несподіванки захворіти на грип і застуду прийом противірусного засобу з метою профілактики. Не кажучи вже про доречність прийому препарату за появи перших ознак хвороби. Якщо є діти, для них лікар може порадити дитячий противірусний препарат Флавовір, бажано на природній основі. Такий буде безпечним і підходитиме для прийому з метою профілактики та лікування. Працюючи з дому важливо рухатися протягом дня (виходити на вулицю на прогулянки пішки, займатися спортом, під час роботи робити перерви з руханками, вигулювати домашнього улюбленця не двічі, а тричі на день тощо). Відстежувати свою денну активність можна за допомогою розумних годинників або спеціальних програм про здоров’я у телефоні.

 

  • Стрес

+ Вдома менше приводів стресувати: пробки, ймовірність запізнення, неприємна ситуація на роботі, та сама ранкова рутина тощо. Навіть якщо виникне робочий конфлікт, то вдома пережити його набагато легше, ніж у кабінеті на очах колег, підлеглих або начальника. Зняти стрес допоможе чай, музика або розмова з близькою людиною – таке на роботі навряд чи вдасться зробити.

- Самотнє сидіння перед монітором позбавляє можливості контактувати з іншими людьми. Виникають неприємні відчуття, що негативно відбиваються на ментальному здоров’ї. Такі дрібні здавалося б моменти як жарти, флірт, суперечки, плітки з колегами біля кулера з водою, насправді мають велике значення. Це важлива частина робочого процесу, яка регулює рівень депресії, тривожності, страху і стресу.

 

Що робити? Щоб «не їхав дах», треба навчитися розслаблятися і жити соціально активне життя. Обов’язково регулярно підтримувати спілкування з колегами, родичами, рідними, виходити в люди (парк, кіно, спортзал, кав’ярня, побачення), занурюватися у хобі, знаходити час на себе (книга, масаж, робота в саду, байдикування, сон, дрібний ремонт речей тощо). Словом, роботи те, що розслабляє. Варто знайти причину переживань і попрацювати над нею.

 

Читати ще: ГРВІ: поради мандрівникам

 

  • Баланс між роботою та особистим життям

+ Робота з дому дає можливість проводити більше часу з близькими людьми, родиною. А для когось це додатковий час для улюбленого хобі. Робота в комфортному середовищі приносить позитивні емоції, сприяє зниженню емоційної напруги і стресу.

- Невміння правильно розпоряджатися своїм часом призводить до того, що стираються межі між робочим та особистим. Це призводить до враження постійного перебування в роботі. Це виснажує психологічно і може призвести до негативних факторів: погіршення стосунків з рідними або колегами, безсоння, зловживання шкідливими звичками, стресу, що потягне за собою низку інших проблем.

 

Що робити? Обов’язково вміти переключатися з роботи на відпочинок. Розмежовувати робоче та приватне. Створити собі робочий простір (неважливо це буде кімната чи куточок), в якому працювати і не відволікатися на перегляд фільмів або соцмереж. Це робоче місце мусить бути комфортним: достатньо освітлене, зі зручними меблями, що відповідають ергономіці тіла (аби не перевантажувати шию чи спину), робочі гаджети розташовані на правильному рівні та відстані (щоб не перевтомлювати очі). Важливо чітко визначити час, щоб не вирішувати робочі питання в години дозвілля чи відпочинку.

 

У всього хорошого є зворотний бік медалі. Тому і від дистанційної роботи можна очікувати негативний вплив. Це потрібно враховувати, якщо доводиться працювати віддалено з дому і при цьому хочеться почувати себе фізично та ментально здоровим.