facebook_pixel_id

Гіпервітаміноз: чим шкідливий надлишок вітамінів для дітей

Коли йдеться про хвороби чи здоров’я, перше, що спадає на думку – це вітаміни. Їм приписують чудодійні сили: для краси, сил, одужання, зростання, проти недуг, для зміцнення імунітету тощо. Однак крім користі, вітаміни можуть нашкодити здоров’ю. Це стається, коли організм отримує їх забагато

26.01.2024 11:19
Поділитись:

По суті, гіпервітаміноз – це отруєння вітамінами, одним видом або декількома. Викликає різні розлади здоров’я, залежно від виду вітаміну, тривалості прийому та кількості. Дитина легко може «заробити» гіпервітаміноз від прийому біологічно-активних добавок і вітамінних комплексів. Часто цим грішать батьки, коли дають їх просто так, для профілактики вірусних захворювань, в період звичайних хвороб та в осінньо-зимовий період. У результаті стається передозування вітамінами. Перевищення добової норми протягом тривалого часу призводить до нездорових наслідків. Натомість отримати гіпервітаміноз із продуктів харчування вкрай складно (хіба у дитини є підвищена чутливість).

 

Як проявляється гіпервітаміноз?

 

Симптоми надлишку вітамінів можуть проявлятися як раптово, так і поступово. Тобто при вживанні високих доз протягом нетривалого періоду (кількох тижнів) та протягом тривалого застосування (від 6–8 місяців). Про надлишок вітамінів в організмі можуть свідчити такі ознаки:

  • проблеми зі шкірою та волоссям: зміна кольору шкіри, пігментація, лущення, дерматит, випадіння волосся, ламкість нігтів;
  • ламкість кісток;
  • порушення з боку нервової системи – часті запаморочення, головний біль, збудження, чутливість до світла, млявість тощо;
  • часті кровотечі;
  • зниження імунітету;
  • підвищення тиску;
  • розлади роботи кишково-шлункового тракту – нудота, блювота, втрата апетиту, пронос або закрепи, здуття живота.

 

Читати ще: Чи варто відмовлятися від басейну в активний сезон вірусів?

Гіпервітаміноз можна діагностувати через лабораторні та інструментальні дослідження: аналіз крові, сечі, гормональні аналізи, рентген тощо. Лікування полягає у скасуванні вітаміну та дотриманні спеціальної дієти, інколи призначенні препаратів для виведення надлишків вітамінів та усунення їхніх наслідків (виведення солей, відновлення роботи внутрішніх органів, нормалізації мінерального обміну, симптоматична терапія).

 

Чим загрожує тривалий прийом вітамінів

 

Вітамін А

Гальмує процеси остео- та хондрогенезу, що викликає руйнування хрящів та кісткових тканин; підвищує тиск.

Вітамін D

Може підвищити рівень кальцію, що призведе до порушення роботи внутрішніх органів; супроводжується втратою маси тіла, відкладання солей в судинах, нирках і печінці.

Вітамін С

Порушує роботу підшлункової залози і погіршує засвоєння вітамінів групи В та кальцію; підвищує всмоктування заліза та алюмінію; може утворюватися каміння в нирках.

Вітамін Е

Порушення згортання крові, збільшення печінки, розлади зору, токсичний вплив на нирки.

Вітамін К

Підвищує пітливість, погіршує згортання крові.

Вітаміни групи В

Анафілактичний шок, алергічні реакції, порушення координації, безсоння, судоми.

 

Як запобігти гіпервітамінозу в дітей?

 

Перестати активно займатися самопризначенням вітамінів, БАДів та їхніх комплексів. Спостерігаючи хоча б слабке нездужання чи зміни у поведінці дитини, батьки схильні шукати порад у родичів та встановлювати діагнози через інтернет, замість того, щоб звернутися до педіатра чи сімейного лікаря.

Читати ще: Грип у підлітків: особливості, діагностика, лікування

Вітаміни і комплекси можна давати дитині тільки за призначенням і після консультації лікаря. Цьому мають передувати огляд та аналізи. Після чого лікар індивідуально підбере дозування та тривалість вживання, зважаючи на поєднання з іншими вітамінами та лікарськими засобами; індивідуальні особливості дитини; можливі протипоказання. Даючи вітаміни дитині, завжди потрібно уважно спостерігати за реакцією організму і появою певних симптомів, зважати на скарги.

Запобігти гіпервітамінозу (а водночас і дефіциту вітамінів) у дитини допоможе повноцінне харчування. Чим різноманітніший раціон – тим більше поживних речовин, вітамінів та мінералів отримає юний організм. Отже, тим менша ймовірність, що додатково знадобиться прийом вітамінів. Здорове харчування має складатися зі щоденного споживання білка (нежирне м’ясо, риба, яйця, молочні продукти, бобові), жирів (рослинні олії, горіхи, насіння) та повільних вуглеводів (каші, овочі, зелень та фрукти).