facebook_pixel_id

Як безпечно та з користю відпочити з малюком на морі

До поїздки на море з маленькою дитиною батьки завжди ставляться як до ризику. Лякає можливість кишкових інфекцій, опіків, сонячних ударів, перегріву та переохолодження, процесу акліматизації. Але якщо продумати всі нюанси та ретельно підійти до підготовки поїздки на море, результат принесе лише плюси як для вас, так і для вашої дитини.

01.07.2019 18:23
Поділитись:

Морське повітря та солона вода можуть оздоровити на цілий рік уперед, зміцнити імунітет, позитивно вплинути на дихальні шляхи, шкіру. Аби поїздка на море принесла організму малюка користь, вона має бути максимально комфортною та безпечною. Для повноцінного відпочинку дитині потрібно:нормальні житлові умови та харчування, безпечна вода та можливість отримання якісних медичних послуг в разі необхідності. Перед поїздкою на море варто звернутися з дитиною до педіатра, аби впевнитися, що вона здорова, проконсультуватися щодо ліків, які варто взяти з собою та дізнатися про можливі загрози запланованого відпочинку.

Найкращий вік дитини для відпочинку на морі

Лікарі-педіатри не радять приймати сонячні ванни малюкам до 6 місяців. Шкіра немовлят надто ніжна і чуттєва до ультрафіолету. Чим молодша дитина, тим важче вона переносить спеку, тому шанси отримати сонячний удар у малюків набагато вищі, ніж у дорослих людей. Як це не дивно, але немовлята краще переносять акліматизацію, ніж більш старші діти. Причина в материнському молоці, яке підтримує імунітет, захищає від шлунково-кишкових проблем і від застуд.Та все ж діти більш схильні до різних інфекційних захворювань. Крім того, дитині набагато простіше отримати харчове отруєння: дитячий шлунково-кишковий тракт ще дуже ніжний.Насправді ж, кожна дитина індивідуальна. І лише ви самі можете оцінити, чи готова вона до відпочинку на морі, чи ні.

Перші дні на морі

Дитячий організм повинен пристосуватися до нового клімату. Потрібно 7-10 днів, щоб він адаптувався до нової погоди, нового режиму і харчування. Спеціалісти радять їхати з дитиною на море мінімум на 21 день. Перші дні можна просто намочити ніжки, щоб звикнути до температурних перепадів. Найкраще починати купатися десь на третій день перебування на морі; для першого разу кількох хвилин буде достатньо. Але не затягуйте дитину у море- це лише додатковий стрес. Основне правило безпеки на воді: постійний нагляд за дитиною. Малюків віком до 1 року слід тримати у воді виключно на руках. Температура для купання має бути не нижчою за 18 градусів, при температурі повітря 20-25 за Цельсієм. Довго, до синіх губ, також купатися не можна. Чим менша дитина, тим менш тривалим має бути бовтання у воді.Купання у воді, пірнання можуть призвести до застуди вушок, тому важливо добре витирати малечу рушником після кожного плавання, перевдягнути у сухі трусики. До речі, на пляжі малюк обов’язково повинен бути в трусиках. Досить кількох піщинок, які потрапили на слизову статевих органів дівчинки або під крайню плоть хлопчика, для розвитку запального процесу.

Додаткові правила

Під час відпочинку стежте, щоб немовля не ковтало сиру воду, особливо в басейні. Не примушуйте дитину багато їсти. Активність травних ферментів у спеку знижується, і перевантаження шлунково-кишкового тракту може призвести до розладу його діяльності.Слідкуйте за харчуванням дитини, не пропонуйте їй одразу екзотичні страви, краще нехай вони будуть звичними. Перед вживанням фрукти краще перемивати питною водою. Ні в якому разі не обмежуйте дитину в рідині: спека і посилене потовиділення вимагають відновлення водних запасів.Захищайте від сонця очі дітей. Маленьких- за допомогою капелюхів з широкими полями, починаючи з молодшого шкільного віку- за допомогою якісних окулярів із затемненим склом. Не забувайте про захисний крем від сонця, створений спеціально для чутливої та тоненької дитячої шкіри, а також про взуття для дитини, яке не дасть попекти на пляжі ніжки. Намагайтеся зробити так, щоб більшу частину часу дитина проводила під парасолькою, ане під палючим сонцем.

Насолоджуйтесь літом і не і відмовляйте собі у задоволенні відпочивати і подорожувати з дітьми.