facebook_pixel_id

Як позбутися післяноворічного похмілля

Чи можна відсвяткувати Новий рік так, щоб 1 січня не асоціювалося з похміллям?

01.01.2023 9:22
Поділитись:

Звісно, порада номер один – зовсім не вживати алкоголь або пити в помірних дозах. Але не завжди цього можна дотриматись. Щоб на ранок не страждати від похмілля, варто підготуватися і мати під рукою дієві лікувальні препарати та домашні засоби. Давайте розбиратися із відомими лайфхаками: чим заїдати, запивати, лікувати і взагалі як зняти симптоми похмілля.

 

Чому виникає похмілля?

 

Для початку треба розуміти, що похмілля – це стан, який виникає після вживання великих доз алкоголю. Він супроводжується головним болем, сильною спрагою, нудотою, загальною слабкістю, тремором кінцівок, пригніченим настроєм, прискореним серцебиттям, розладами шлунку, чутливістю до світла і шуму. Це все виникає «завдяки» токсинам.

 

У процесі метаболізму в людському тілі спирт перетворюється на отруйні речовини – токсини. Спочатку алкоголь подразнює шлунок і кишківник, там всмоктується і згодом розноситься по організму. Насичена етанолом кров не доставляє поживні речовини та кисень, вона густіє, сповільнюється її циркуляція.

 

Читайте ще: Як зменшити негативний вплив антибіотика на організм

 

Це призводить до кисневого голодування мозку (тому з’являються головний біль і так звані провали в пам’яті) та руйнування його клітин (які вже ніколи не відновляться). Печінка ще деякий час виробляє ферменти, щоб нейтралізувати токсини, але коли алкоголю забагато – вона не справляється, і отруйні речовини шкодять мозку, судинам, печінці, нервовій та серцево-судинній системам.

 

Як позбутися похмілля за допомогою домашніх методів?

 

  1. Вода. Пити дуже багато води. Залежно від самопочуття підійдуть чай, компот, узвар, сік.
  2. Сон. Лікує багато недуг, у тому числі й похмілля.
  3. Провітрення кімнати або ще краще прогулянка на свіжому повітрі. Це наситить організм киснем.
  4. Їжа. Що саме вживати – залежить від індивідуальних особливостей. Комусь допоможе прийти до тями легкий бульйон, а комусь фаст-фуд, насичений швидкими вуглеводами. Серед популярних антипохмільних продуктів: молоко, кефір, квашені огірки чи капуста, томатний сік. У жодному разі не можна похмелятися. Як би не хотілося, краще утриматися.
  5. Душ. Поліпшить загальне самопочуття. Категорично забороняється відвідування сауни, оскільки це створює додаткове навантаження на серцево-судинну систему (яка й так працює на межі) і сприяє зневодненню.

 

Препарати від похмілля

 

На полицях аптек можна знайти багато лікарських препаратів: таблеток, капсул, шипучок від похмілля. По суті, це ті самі сорбенти з додаванням ацетилсаліцилової та аскорбінової кислот, тільки в різних комбінаціях та ціновому діапазоні. Якщо є неприємні симптоми, не зайвим від похмілля буде будь-який. Але сорбенти не вживають одночасно з іншими засобами від похмілля, оскільки це нівелює дію одних і других.

 

Читайте ще: Сезонні захворювання і як з ними боротися

 

Потрібно запам’ятати, що лікування похмілля відбувається у три етапи:

  1. Усунення симптомів похмілля.
  2. Відновлення водного балансу.
  3. Виведення токсинів.

 

Щоб не купувати і не приймати мінімум три різні лікувальні засоби проти похмілля, треба мати в домашній аптечці один, який діє комплексно. Таким є ВІТАРГІН. По-перше, це дієтична добавка, що набагато краще, ніж лікарський препарат. А по-друге, склад – ВІТАРГІН містить важливу амінокислоту аргінін, яка чинить детоксикуючу дію, покращує кровообіг, зменшує кисневе голодування тканин і поліпшує доставку кисню до мозку. Завдяки другому компоненту – ліпотропній речовині бетаїн – клітини також  отримують захист від інтоксикації, що відчувається приливом сил та енергії. У тандемі це швидко нормалізує розумову діяльність і покращує обмінні процеси в печінці: її клітини отримують захист від впливу вільних радикалів, зневоднення та гіпоксії. І третій складник – іони цитрату, вони нормалізують процеси травлення у випадку підвищеної кислотності, усувають нудоту та інші неприємні симптоми похмілля. Ця дієтична добавка випускається у формі розчину, який потрібно розбавити водою. Усього 1–3 флакони на добу можуть прибрати  симптоми і поставити на ноги  після похмілля.

 

Читайте ще: Якою може бути дієта для серця?

 

Кілька порад: що робити, аби уникнути похмілля і не зашкодити організму

 

  • Не їсти напередодні застілля жменями активоване вугілля – алкоголь швидко всмоктується у шлунку і вугілля не адсорбує його. Тобто концентрація алкоголю у крові залишається така сама.
  • Пити багато води до, після і під час вживання алкоголю, який має сечогінний ефект – вода допоможе уникнути дегідратації та швидше виведе токсини, а з ними і больові симптоми.
  • Не запивати алкоголь газованими напоями – у поєднанні з ними він швидше всмоктується у кров.
  • Пити алкоголь тільки після прийому їжі, бажано вуглеводної. Це допоможе зменшити інтоксикацію організму і не перевантажити його жирною їжею.