facebook_pixel_id

Як захистити дитину від літніх інфекцій

Попереду літо – канікули, відпочинок та дні активностей на свіжому повітрі. За цей тримісячний термін батьки максимально намагаються оздоровити свою малечу. Та водночас це той момент, коли на дітей чатують типові «літні пригоди». Проте, якщо знати, як їх уникнути або адекватно лікувати, то вони не становитимуть загрози

25.06.2024 10:55
Поділитись:

Напевно у кожного педіатра є своя добірка недуг, з якими до них влітку звертаються мами маленьких пацієнтів. Тут зібрано топ-5 так званих літніх інфекцій. Отже, розповідаємо, як в них розбиратися, варіанти лікування, місця, де зустрічаються та способи профілактики.

 

  • Ротавірус, ентеровіруси, або «літній грип»

Дуже заразні інфекції, що передаються через брудні руки та контакт з хворим. Пік розповсюдження припадає на літо – тісне спілкування, торкання брудними руками рота і вживання немитих фруктів і ягід робить ймовірність зараження високою. Для цих хвороб характерне поєднання респіраторних ознак з розладами травної системи. У різних комбінаціях проявляються сильна діарея, блювота, слабкість, підвищення температури, нежить, біль у горлі. Лікування симптоматичне з акцентом на гідратацію та відпочинок.

Уникнути цих інфекцій можна: проти ротавірусу – за допомогою вакцини (робиться протягом перших 4–5 місяців з дня народження немовля); дотримання гігієни, частого миття рук та споживання чистих продуктів.

 

  • Перегрів

Діти будь-якого віку через фізіологічні особливості більш схильні до отримання теплового удару, ніж дорослі. Плюс цьому сприяє сукупність інших факторів: погодні умови, віялові відключення електроенергії унеможливлюють охолодитися кондиціонером або вентилятором у приміщенні, висока фізична активність протягом дня, невідповідність одягу дитини температурі навколишнього середовища (цим часто грішать молоді батьки, які занадто тепло одягають малюків), мале споживання рідини, ігнорування головного убору, тривале перебування на сонці або у душному приміщені. Перегрів загрожує зневодненням – вкрай небезпечним станом. Його можна розпізнати за млявістю дитини, втратою свідомості, підвищеною температурою, у немовлят – плачем без сліз.

Читати ще: «Заразна» людина: скільки часу носій вірусних інфекцій небезпечний для інших людей

Щоб уникнути перегріву, дитині варто пропонувати часто пити воду, нагадувати про панаму, одягати відповідно погоді, не виходити на сонце в найгарячіші години та своєчасно охолоджувати (водні процедури, прохолодні напої, морозиво тощо).

 

  • Застуди та ГРВІ

Причиною застуд та ГРВІ влітку є не холодне морозиво, кондиціонер або тривале перебування у воді, а – віруси. Просто, коли настають сприятливі для них умови, вони з легкістю проникають в дитячий організм і, якщо той має ослаблений імунітет, викликають хворобу. Наприклад, кондиціонер пересушує повітря і також слизові рота та носа. Це дає змогу будь-якому вірусу безперешкодно потрапити всередину. Як наслідок у дитини з’являються типові респіраторні симптоми. «Зустріти» вірус вона може усюди, де є люди. Самі собою застуди та ГРВІ не є небезпечними хворобами, але якщо їх та грип правильно не лікувати, то можуть статися ускладнення (отит, приєднання бактеріальної інфекції тощо).

Проти грипу дитину можна і треба щепити, а от проти ГРВІ та застуд вакцин немає, оскільки їхніх збудників існує понад 200 видів. Тому за появи перших ознак застуди чи ГРВІ  лікар може порадити дати дитині противірусний препарат – це припинить розмноження вірусів. Ним має бути противірусний засіб призначений для дітей, наприклад, дитячий сироп «Флавовір» – він дозволений дітям з народження, має приємний смак і зручний дозатор, складається з природних компонентів. Крім того, «Флавовір» можна давати з метою запобігання хворобі, наприклад, після контакту з хворою дитиною. Полегшити інші симптоми можна за допомогою рясного пиття та вживання відповідних безрецептурних ліків.

 

  • Алергічні реакції

Алергію влітку викликають комахи, сонце, рослини та їжа. Комарі та дрібна мошка особливо полюбляють малюків, які практично беззахисні перед ними. Сильні сонячні промені провокують появу на чутливій шкірі дитини як опіків, так і алергії. Рослинний пилок у період цвітіння може стати причиною нежитю, чхання та подразнення очей. А сезонні ягоди та фрукти можуть викликати висип. Якщо дитина схильна до алергії, в домашній аптечці завжди мусять бути антигістамінні препарати для зовнішнього та внутрішнього використання. Вони підбираються педіатром із врахуванням віку дитини та виду потенційної алергії.

Читати ще: ГРВІ у дитини: як не допустити ускладнень

Як би не хотілося, але контакту дитини з «хімією» не уникнути. Захиститися від комах допомагають репеленти – обирати ті, що призначені для дітей у вигляді спреїв та кремів. Добре себе зарекомендували антимоскітні сітки. Всі інші засоби (браслети, свічки, димові спіралі, народні методи) – малоефективні, неефективні та місцями небезпечні. Від сонця захистять спеціальні дитячі креми з фільтрами проти променів типу UVA та UVB, перебування у тіні, окуляри, капелюх та відповідний легкий одяг. Щоб їжа не викликала неприємностей, варто купувати фрукти, овочі та ягоди тільки у сезон, знайомити малечу з новими продуктами поступово та бути обережними з продуктами, що накопичують нітрати (полуниця, аґрус, шпинат, капуста, буряк). 

 

  • Кліщі

Оскільки в Україні все частіше фіксують хворобу Лайма, то цілком логічно, що батьків бентежать кліщі та ймовірність інфікування. Варто знати, що, по-перше, кліщі активні не тільки з настанням першого тепла, а протягом усього літа. По-друге, краще тримати дітей якомога далі від місць їх проживання: земля, висока трава, кущі, чагарники, хащі. До речі, домашні улюбленці теж можуть принести «сюрприз». Кліщі не залазять на дерева, не падають звідти на жертву та не люблять сонячних місць. По-третє, не кожен кліщ є носієм хвороби Лайма. Четверте – чим менше кліщ пробув на тілі, тим менша ймовірність інфікування. І п’яте – пити антибіотики після укусу «на всяк випадок» не треба.

Якщо кліщ вкусив дитину – треба якомога швидше зняти його за допомогою нитки чи спеціального інструменту (продається в аптеках та зоомагазинах), промити й обробити місце укусу (наприклад, бетадином), а самого кліща утилізувати (спалити, злити в унітаз тощо). Чи звернутися до найближчого пункту травматології, де його допоможуть зняти.

Здати кліща на аналіз досить важко (кліщ має бути цілим, для аналізу є 24 години і мало лабораторій, які це роблять).

Далі спостерігати за місцем укусу протягом місяця (на наступний день після укусу аналіз не покаже, чи є антитіла). Після укусу дитину бажано показати педіатру чи інфекціоністу.