facebook_pixel_id

Якими продуктами найчастіше отруюються діти

Отримати розлад травлення діти можуть через зіпсовану їжу або якщо просто переїли чи спробували новий продукт, до якого їхній шлунково-кишковий тракт ще не готовий. З дітьми харчове отруєння стається частіше, ніж з дорослими

08.01.2024 14:56
Поділитись:

А все через незрілість травної системи; а також печінки, яка ще не настільки сильна, щоб повністю включити захисні механізми; нирок, які ще слабо виконують фільтраційну функцію; низьку кислотність шлунку. У результаті відбувається прискорене всмоктування токсинів. Тому той самий продукт може бути безпечним для дорослої людини і водночас викликати проблеми зі здоров’ям у дитини. Важкість і перебіг отруєння залежить від віку та кількості токсинів, які потрапили в організм.

 

Що таке отруєння?

 

Харчове отруєння виникає через потрапляння в організм неякісної та забрудненої їжі, продуктів або напоїв, що містять шкідливі  патогени: віруси, бактерії, грибки, хімічні речовини. Цей стан супроводжується різким погіршенням самопочуття, млявістю, болем у животі, нудотою, блювотою, діареєю, інколи підвищенням температури. Для малюків отруєння особливо небезпечне тим, що існує високий ризик зневоднення організму та виникнення ускладнень.

Читати ще: Грип у підлітків: особливості, діагностика, лікування

 

Що робити, коли дитина отруїлася?

 

Зі звичайним харчовим отруєнням батьки здатні впоратися самостійно. Головне – швидкі та грамотні дії, які полегшать стан дитини. У складних випадках, коли мова йде про немовля або не спостерігається поліпшення стану протягом доби, потрібно негайно звертатися по медичну допомогу.

Отже, що робити при отруєнні:

  1. Промити шлунок. Дитина мусить випити багато теплої води, після чого легким натисканням на основу язика викликається блювота. Це не дасть токсинам потрапити у кровотік.
  2. Підтримувати гідрацію. Це робиться для того, щоб уникнути зневоднення (якому сприяють діарея та блювота). Відпоювати обережно по декілька ковтків кожні 10–15 хвилин. Найкраще підійдуть засоби регідрації (продаються в аптеках і містять у собі необхідні компоненти), які відновлять баланс мінералів та електролітів. У неважких випадках підійде вода, чай, узвар.
  3. За потреби дати сорбент, щоб допомогти організму вивести токсичні речовини. Який саме і скільки – тільки після консультації з лікарем, оскільки деякі сорбенти не рекомендовано давати дітям взагалі.
  4. Слідкувати за сечовиділенням (воно має бути регулярним, колір сечі світлим). Це індикатор водного балансу організму.
  5. Годувати тільки за наявності апетиту у дитини. Це можуть бути легкі страви в малих порціях (овочевий суп, рис або каша на воді, банан, печене яблуко, картопляне пюре, нежирне м’ясо і птиця, тушковані або приготовані на пару).
  6. У межах самолікування не давати протидіарейні препарати або ліки проти нудоти.

 

Читати ще: Ізолювати дитину після зараження COVID-19: на скільки днів?

 

Чим може отруїтися дитина?

 

Ризик розладу травлення зростає у теплу пору року, коли через спеку продукти можуть швидко зіпсуватися. Крім того, легко отруїтися через недотримання правил особистої гігієни, вживання забруднених або інфікованих їжі та напоїв, будь-якими  стравами і продуктами, якщо вони неправильно приготовані, зберігалися за невідповідної температури, прострочені або зіпсуті.

 

  • М’ясо та риба – термічно не оброблені або погано оброблені можуть містити у собі збудників ботулізму, кишкової палички, кампілобактеріозу та клостридії. Можуть трапитися у сушах, не до кінця просмаженому м’ясі або рибі, тартарі, тараньці, слабосолоній рибі тощо. Те саме стосується яєць курячих та перепелиних – від них можна очікувати класичного отруєння на сальмонельоз.
  • Непастеризовані молоко і молочні продукти. Молоко тривалий час складає основу дитячого раціону, і часто батьки з найкращих намірів дають дитині домашню, «фермерську» молочку. Молоком з-під корови отруїтися просто, бо патогенні організми (зазвичай золотистий стафілокок) потрапляють до нього, коли тварина хвора або якщо в процесі доїння, приготування чи зберігання була порушена гігієна.
  • Гриби. По-перше, завжди є ризик з’їсти отруйний гриб; гриб, який накопичив у собі токсичні елементи (такі зазвичай ростуть біля автострад, промислових підприємств); неправильно приготовлений гриб або старий і зіпсутий. По-друге, гриби – це досить важкий продукт, не призначений для дитячого шлунка, оскільки в них міститься хітин – сполука, яка майже не перетравлюється.
  • Ягоди, фрукти, зелень та овочі – брудні, недозрілі або зіпсовані несуть загрозу норовірусу та кишкової палички. А ще несезонні – кавуни, огірки і полуниця. У них накопичуються добрива та пестициди (ними обробляють врожай від шкідників).
  • Кондитерські вироби (з кремом) – при недотриманні правильних температурних режимів такі продукти швидко псуються, в них розмножуються патогени і збудники кишкових хвороб. Тому слід бути дуже обережними, даючи дитині торт або заварне тістечко.

 

Як вберегти малечу від харчового отруєння?

 

  • Привчити мити руки перед прийомом і приготуванням їжі, після відвідування туалету.
  • Не давати продукти, в яких була порушена цілісність пакування, добіг кінця термін придатності або є ознаки зіпсутості (неприємний запах, зміна кольору, смаку).
  • Детально пояснити, чому неможна тягнути до рота усі ягоди, фрукти і рослини, куштувати на смак незнайомі страви і напої.
  • Добре термічно обробляти яйця, м’ясо і рибу.
  • Обережно знайомити малюка з новою їжею – вводити нові продукти поступово і відповідно до віку.
  • Уникати у дитячому раціоні консервів, маринадів та копченостей.
  • Перед вживанням ретельно мити свіжі овочі, фрукти, ягоди та зелень.