facebook_pixel_id

Користь та шкода замінників цукру

Виробники солодощів поряд із звичайними ласощами виробляють чимало шоколаду, цукерок, зефіру та інших смаколиків, де немає ані граму натурального цукру. Так просто можна виключити цукор зі свого життя та при цьому навіть не помітити. Та чи такі замінники цукру безпечні для організму?

02.09.2019 22:15
Поділитись:

Замінники цукру та підсолоджувачі бувають штучними і на природній основі. Перші мають найнижчий глікемічний індекс і засвоюються довше організмом, що не відображається негативно на фігурі. Але разом із користю є ризик отримати якийсь недуг.

Фруктоза

Цей вид замінника нам відомий з дитинства. Простіше кажучи, це цукор, який отримують з фруктів. Він засвоюється повільніше, ніж звичайний цукор (сахароза), але під час метаболізму перетворюється на ту ж саму глюкозу. Тобто ви отримаєте майже всі ті калорії, що й зі звичайного цукру.

Ізомальтоза

Виробники отримують ізомальтозу шляхом ферментування сахарози. Вона також є складником  тростинного цукру та меду. За своїми якостямиізомальтозадуже подібнадо фруктози.

Ксиліт

Ксиліт –це,власне, звичайні кристали спирту, які отримують з відходів рослинної сировини – кукурудзяних пагонів, макухи сонячного насіння тощо. І хоча ксиліт трохи калорійніший за попередники, він засвоюється організмом дуже повільно, тому підходить для тих, хто хоче скинути вагу. Це перший в нашому списку замінник цукру, який ще й корисний – уповільнює руйнування зубів, якщо є така проблема, запобігає виникненню карієсу та позитивно впливає на здоров’я ясен. Втім, ксиліт слід дозувати, адже у великій кількості він загрожує розладом шлунку.

Сахарин, або Е954

Цей штучний підсолоджувач у декілька разів солодший за цукор, але зовсім некалорійний. Серед людей поширена думка, що він здатен викликати рак. Медики спростовують цю інформацію, тому споживати сахарин чи ні - на ваш розсуд. Він не заборонений і широко використовується у всьому світі.

Аспартам, або Е951

Це хімічна сполука, яка має близьку до цукру калорійність. Хоча, через те, що він використовується у зовсім мізерній кількості для підсолоджування,  то калорійністюможна знехтувати. Але є дуже небезпечний момент – під час засвоювання аспартам розпадається на амінокислоти та метанол. Останній з часом окислюється до формальдегіду, який є по суті отрутою. Формальдегід може вражати нервову та серцево-судинну системи. Тому не варто зловживати цим підсолоджувачем.

Цикламат, або Е952

Це хімічна речовина, яка не містить калорій та не засвоюється організмом. Але для вагітних він вкрай небезпечний через те, що здатен викликати порушення розвитку ембріону. Наразі він заборонений у США.

Стевіозид, або Е960

Поки що це єдинийповністю натуральний підсолоджувач. Його отримують з рослини стевія, яка росте у Південній Америці. Стевіозид низькокалорійний. Він відомий вченим дуже давно і поки що не отримано жодних підтверджень його негативного впливу на здоров’я. Натомість вчені виявили його корисні властивості: він підвищує імунітет, нормалізує роботу шлунку (особливо підійде тим, хто страждає печією після їжі), нормалізує тиск. Єдиний мінус – має трошки гіркувато-солодкий присмак після споживання.

Сукралоза, або Е955

Наймолодший підсолоджувач у нашому списку, був розроблений у 80-х роках. Синтетична добавка, яка не містить калорій і не засвоюється організмом. Ніяких шкідливих впливів на здоров’я поки що не знайдено.

В усякому разі обирати вам. На жаль, іноді ритм нашого життя не дає змогу щоденно витрачати час на спорт та на приготування здорової їжі, щоб запобігтинабору надмірної ваги. І нові розробки серед замінників цукру пропонують все нові товари. Головне обрати правильний, без шкоди для свого здоров’я і завжди уважно читати інструкції, щоб знати, на основі якого замінника був вироблений солодкий продукт.