facebook_pixel_id

Не паліть осіннє листя і траву: можете отримати алергію або бронхіт

Бережіть своє здоров’я, довкілля та товщину гаманця

05.11.2019 18:24
Поділитись:

Рано чи пізно осіннє листя опаде. Зазвичай восени люди згрібають пожовкле листя у великі купи і спалюють його. Разом із сухолистом і травою у багаття потрапляє різне сміття: залишки гуми, поліетилену та пластику. Екологи і медики давно б’ють на сполох з цього приводу: такі дії шкодять не лише людині, яка запалює вогнище, а й усім довкола, враховуючи рослинність, тварин та комах. Не зважаючи, що спалювання листя заборонене законодавством, далеко не всі беруть це до уваги, особливо, власники приватних садиб. А тим часом, такі осінні багаття можуть провокувати алергії, захворювання дихальних шляхів, кон’юнктивіти, а за деякими даними, навіть стати причиною онкозахворювань.

 

Дим від багаття у 350 разів шкідливіший за куріння

 

Дим від багаття має у 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння, – стверджують вчені. А  година перебування біля багаття з опалого листя дорівнює п'ятигодинному перебуванню на автомагістралі.  Не кожен знає, що тонна тліючого листя виділяє 30 кілограмів оксиду вуглецю (він зв’язується із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин організму) та 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали і багато канцерогенів. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен,  він, за деякими даними, може спровокувати ракові захворювання, а діоксини, що вивільняється, стати справжньою отрутою. На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згоранні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно кроплять отрутою від колорадського жука.

 

Страждають імунна система, дихальні шляхи та слизові оболонки

 

Ці забруднення впливають на органи дихання, можуть спровокувати виникнення ларингіту, ларинготрахеїту, фарингіту, бронхіту, пневмонії. Дрібні часточки з диму можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там роками, подразнюючи слизові оболонки та викликаючи кон’юнктивіти, риніти і відповідні алергічні реакції носа, очей та шкіри. Вдихання чадного газу може призвести до головного болю, втрати свідомості, ним можна отруїтися. Таке спалювання впливає на імунну систему. Вдихання диму зменшує опірність організму до інфекцій, а слизові оболонки дихальних шляхів стають не здатними протистояти збудникам захворювань. У першу чергу від цього страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. Їдкий запах диму вбирають волосся та тканина, якщо вчасно не вимити голову та не попрати одяг, негативні наслідки від нього розтягнуться на декілька днів і можуть спровокувати задишку, головний біль та поганий сон.

Найбільше від спалювання листя страждає саме та людина, яка розводить багаття. Найкращий варіант – закопувати листя в землю. Так воно принесе лише користь – перегниє і стане добривом. Окрім того, листя може захистити від промерзання корені дерев та кущів – воно діє як утеплювач. Якщо ж не боїтеся хвороб та погіршення екологічного стану, враховуйте, що за спалення листя передбачено штраф.