facebook_pixel_id

Незручне та шкідливе взуття: все про підбори, устілки та колодки

Біль у ногах та хребті, головний біль та поганий настрій, плоскостопість, грибок та мозолі - всі ці негаразди можуть бути пов’язані з неякісним чи неправильно підібраним взуттям

01.07.2019 16:00
Поділитись:

Висота підборів чи танкетки, наявність супінатора та ортопедичної устілки, матеріал виробу та товщина підошви - на ці моменти слід звертати неабияку увагу, обираючи повсякденні «помічники» для ніг. Купуючи взуття, слід брати до увагисвій вік, вагу, особливості стопи та навіть спосіб життя. Так, неправильна колодка буде деформувати стопу, а погано проклеєне взуття почне пропускати воду. Все це не тільки неприємно, але й шкідливо для здоров’я.

Розмір має значення

Приміряти взуття краще у вечірній час, коли стопи трохи набрякають. Якщо ви носите взуття не за розміром, вам можуть загрожувати не лише мозолі, а й порушення кровообігу, деформація стопи й розвиток плоскостопості, наріст на п’ятковій кістці, деформація пальців та навіть пошкодження нігтів. Важливо підібрати розмір взуття так, щоби він не був й завеликим. Якщо обрати взуття, яке «хляпає», може збільшитись навантаження на суглоби, м’язи будуть в постійній напрузі, а п’ятку весь час «набиватимете».

У тому випадку, якщо ви правильно вибрали розмір взуття за повнотою, черевики будуть щільно прилягати по пучковій лінії (об’єм стопи в найширшій її частині) без відчуття стиснення в цій області. Обираючи взуття, його все ж краще приміряти, адже можна не розрахувати  з підйомом. Таким чином, знати лише розмір ноги – не достатньо. Майте на увазі, що у різних виробників розміри можуть дещо різнитися. Якщо купуєте взуття заочно, принаймні, переміряйте довжину устілки та визначтесь з повнотою. 

Обираємо туфлі

Туфлі не повинні здавлювати ногу і завдавати дискомфорту. Найкращий каблук –  це 2-4 сантиметри. Носіння високих підборів загрожує артритами та артрозами, проблемами зі спиною та м’язами ніг. Тоненька шпилька не дає опори ногам. Якщо ви не звикли ходити на підборах, то будьте готові до болю в спині і напрузі м’язів уже через пів години носіння такого взуття. А от товсті каблуки забезпечують хорошу підтримку стопи, стійкість і рівновагу. Особливо, якщо туфлі мають зручну колодку.Вузькі «носи» туфель можуть порушити кровообіг, стати причиною вростання нігтів і деформації стоп, а також утворення пустот в нігтях.

Натуральні та надійні

Спеціалісти рекомендують обирати  взуття з натуральних матеріалів, які дозволять ногам дихати. Рекомендується взуття з натуральної шкіри, нубука, замші, текстилю. Штучні матеріали будуть викликати підвищену пітливість, що може обернутися неприємним запахом. Якщо ви все-таки купуєте взуття зі штучних матеріалів, хоча б підкладка черевика має бути натуральною. В ідеалі, устілка повинна вбирати неприємні запахи, відводити вологу, вбивати бактерії. Вибирайте взуття на досить гнучкій підошві. У якісного взуття підошва легко гнеться, вона має супінатори.У зимових черевиках  головне – підошва. Вона повинна бути досить товстою та не ковзати. Добре проклеєне та прошите взуття стане запорукою того, що воно не промокне.

Найкраще літнє взуття

Найзручніше літнє взуття - на плоскій підошві. Але саме воно може спровокувати плоскостопість, зміни в Ахілловому сухожиллі, викривлення пальців стопи. Тож, для постійного носіння балетки не призначені. Як і резинові шльопанці. Носити їх постійно - шкідливо: стопа не тримає форму і «розпливається», що може призвести до плоскостопості.

А от відкриті босоніжки на високих підборах можуть стати причиноюварикозу. Захворювання з’являється через порушення кровообігу. При носінні каблука зміщується центр ваги, кров надходить у нижні кінцівки з перебоями. Краще вибирайте босоніжки, закриті ззаду, щоб стопа щільно фіксувалася. Найгірше взуття для літа- шпильки без задників. При ходьбі воно тримається виключно на пальцях ніг, тому литкові м’язи постійно напружені. 

 А от дитяче ортопедичне взуття  рекомендують дітям до 4-5 років. Воно буває різним: з ортопедичною устілкою, спеціальним скошеним каблуком, жорстким задником. Дитина ні в якому разі не повинна носити взуття «на виріст», так само, як і замале. Коли стопа ще формується і росте, не купуйте дитині черевики, які зовсім не мають підборів та не фіксують ніжку.

Гнучка підошва, жорстка п’ята, легкість – ознаки якісного спортивного взуття. Воно обов’язково має бути натуральним та «дихаючим». Для різних видів спорту є різне спеціальне взуття.Втім, найзручнішим взуттям для повсякденного життя вважають кросівки. Саме їм зараз віддають перевагу, комбінуючи навіть з костюмами та вечірніми сукнями. Мода стає комфортною та безпечною для здоров’я. 

А от кращі домашні капці на будь-який сезон – це взуття з натуральної м’якої шкіри з невеликим каблуком та натуральною устілкою. М’які капці чи «бабусині чуні» не сприяють гарній поставі стопи.

Тож, не загубіться у величезному асортименті взуття, обираючи лише якісне та корисне. На жаль, дешеве взуття навряд чи буде якісним.