facebook_pixel_id

Після смерті жителька Прикарпаття стала донором для чотирьох людей

Донорські серце та печінку з Івана-Франківська до Львова доставили гелікоптером

27.01.2022 19:28
Поділитись:

Медики обласної клінічної лікарні Івано-Франківська провели операцію з вилучення донорських органів. Жінка, яка лікувалася у цьому медзакладі, ще за життя виявила бажання стати донором у разі її смерті. Після того, як її життя обірвалося, родичі пацієнтки підписали відповідні документи, які дозволяють використати її органи. Це врятувало життя чотирьом українцям. Про це повідомляє портал «Суспільного».

Як розказав директор клініки Андрій Яворський, було вирішено залучити 17 лікарів-трансплантологів з львівської лікарні, щоб оперативно провести вилучення органів та провести операцію пацієнтам, які потребували їх. Так, підготовка до операції розпочалася ввечері 25 січня, а вже на ранок 26 почався забір органів для трансплантації.

За словами Яворського, серце та печінку одразу ж направили до Львова, де на них вже чекали, щоб пересадити у двох пацієнтів. У цьому медикам допомогли патрульні поліції Івано-Франківщини. Вони зголосилися доставити лікарів та скриньки з органами до пункту призначення гелікоптером, це допомогло скоротити час у дорозі. Адже життєдіяльність серцевого м’яза може тривати лише три години, інакше його вже не можна буде пересаджувати.

Також були вилучені ще дві нирки – одну пересадили жителю Хмельницького, а іншу молодій жінці з Івано-Франківської області.

«Операція пройшла успішно… Дякуємо й родичам померлої, що зважилися на такий крок. Четверо людей матимуть шанс на життя.», — розповів Андрій Яворський.

Про саму жінку, яка після своєї смерті врятувала чотири життя, нічого не відомо. Родичі просять не розголошувати її ім’я та ким вона була. Проте, коли тіло жінки направляли в операційну, вздовж майже весь медперсонал лікарні вишикувався у коридор пошани, щоб відати шану її вчинку.

Нагадаємо, в Україні в лютому почнеться вакцинація від поліомієліту.

Фото: Facebook/КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради