facebook_pixel_id

Робота на сонці знижує продуктивність і небезпечна для здоров'я

Згідно з дослідженням проекту «Тепловий щит», який координується університетом Копенгагена, тривалий вплив прямих сонячних променів на голову погіршує розумову діяльність

18.06.2020 14:48
Поділитись:

Це може мати негативні наслідки для безпеки і продуктивності праці.

Приблизно половина населення світу живе в регіонах, де тепловий стрес є проблемою, яка впливає на здатність вести здоровий і продуктивний спосіб життя. Відомо, що робота в жарких умовах і пов'язана з цим гіпертермія (підвищення температури тіла) погіршують здатність виконувати важку фізичну роботу. Нове дослідження показує явні негативні наслідки від тривалого впливу сонячного світла на голову, передає medicalxpress.

«Новизна дослідження полягає в тому, що ми надаємо докази того, що прямий вплив сонячного світла, особливо на голову, погіршує рухову і когнітивну діяльність, а також трудову продуктивність» - говорить координатор проекту професор Ларс Найбі.

Під ризик впливу сильного сонячного світла підпадають працівники сільського господарства, комунальних служб, будівництва та транспорту, наприклад, в Європі влітку. Вчені переконані, що шкідливі наслідки мають значення не тільки для здоров'я працівників, а й для продуктивності і безпеки.

«Підрив здоров'я і порушення продуктивності, викликані тепловим стресом, є соціальними проблемами, які підсилює глобальне потепління. Це багаторічна проблема, яку потрібно спробувати пом'якшити. Вже зараз ми здатні запобігти негативним наслідкам. Наприклад, коли працівники піддаються впливу сонця, дуже важливо, щоб вони захищали голову від променів. Здатність зберігати концентрацію і уникати ослаблення моторно-когнітивних функцій важливо для безпеки роботи і руху, а також для мінімізації ризиків помилитися під час виконання повсякденних обов'язків», - говорить доцент Андреас Флоріс.

Ці результати показують, що наука, ймовірно, недооцінила справжній вплив теплового стресу, оскільки сонячна радіація які раніше не досліджувалася. Майбутні дослідження повинні зосередитися на вивченні сонячного світла, оскільки воно вибірково впливає на голову і мозок.

Отримані результати підкреслюють важливість включення ефекту від сонячного випромінювання на голови і шиї в майбутні наукові роботи з впливу тепла на навколишнє середовище, а також особливого захисту голови від шкідливих впливів.

За матеріалами: grippua.com.ua