facebook_pixel_id

Шкідливі ранкові звички: чого і навіщо краще уникати після пробудження

Те, як людина розпочинає свій ранок, визначає не тільки прийдешній день, а й закладає основу подальшого здоров’я. Які щоденні дії варті уваги, а яких краще позбутися?

23.09.2024 13:46
Поділитись:

Психологи вважають, що ранкові звички задають настрій і темп на день вперед. Звички – це рутинні дії, які людина виконує майже автоматично, не докладаючи надзусиль. Проте деякі з них не просто обмежують продуктивність дня, а й негативно позначаються на здоров’ї. Розуміння та виправлення ранкових помилок може кардинально змінити і покращити якість життя. Тож рекомендовано звернути увагу на такі:

 

  • Відтермінування будильника

Здається, що додаткові 5-7 хвилин допоможуть виспатися? Ні, це самообман. Фрагментований сон – це додатковий стрес для організму. Крім того, це означає, що людина не виспалася, а, отже, організм не встиг відпочити і цілий день працюватиме на межі своїх можливостей. Відкладаючи підйом, втрачається час, який міг піти на приготування, збори чи сніданок. Позбутися цієї звички можна, якщо обрати більш оптимальний час для прокидання. А ще допоможе перевірений прийом: знайти собі причину, яка заохочуватиме піднятися з ліжка – будь-яка дія, що викликає приємні емоції (попити каву в тиші, новий одяг, прогулянка з домашнім улюбленцем на вулиці, проглянути улюблену ранкову передачу тощо).

 

 

  • Залипання в телефоні

Багато хто щойно розплющує очі, починає перевіряти пошту, читати новини, переписуватися в месенджері, моніторити наслідки нічних повітряних тривог, переглядати соціальні мережі. Це не тільки «з’їдає» дорогоцінний ранковий час, а й непомітно псує настрій, викликає хвилювання і посилює стрес. Як побороти цю звичку: завести правило не брати телефон у ліжко і до ванної кімнати. А виділити на нього 10-15 хвилин, наприклад, одразу після сніданку.

Читати ще: Грип і COVID-19: 10 спільних симптомів

 

  • Нехтувати часом на «остаточно прокинутися»

Хтось скидає всі залишки сну, як тільки відкриває очі, а комусь треба ще пів години. Людям із другої категорії не можна нехтувати потребою «прийти в себе». Перебуваючи в такому стані, вони не завжди можуть адекватно відреагувати на певні ситуації та витрачають більше сил на вирішення простих буденних завдань. Вихід: остаточно прокинутися допоможе будь-який рух, що буде корисним й асоціюватиметься із задоволенням (приготування сніданку, ранкова прогулянка, спорт, водні процедури тощо).

 

  • Ігнорувати ранкову склянку води

За ніч тіло втрачає рідину. Щоб відновити баланс, достатньо випити після пробудження склянку води (200-250 мл). Це запустить багато процесів в організмі, зокрема метаболізм, підживить мозок і допоможе швидше прокинутися. Щоб не забувати про це – варто звечора поставити біля ліжка стакан із водою.

Читати ще: Чим лікуватися при симптомах застуди

 

  • Пропускати сніданок

Це сприяє набору ваги, порушує обмінні процеси, знижує концентрацію уваги та рівень енергії. Без їжі (тобто енергії) не  те, щоб важко прокинутися, а й взагалі діяти. Є десятки причин, чому люди не снідають. Але є десятки способів, як ввести цю корисну звичку: готувати з вечора, трохи посунути  прийом їжі у часі, робити це в кав’ярні, не наодинці, а в компанії тощо. Плюс варто розпочати з простих корисних продуктів: йогурт, бутерброд, фрукти, сир, варене яйце тощо.

 

  • Кава натщесерце

Вранці організм виробляє гормон стресу кортизол. Зі свого боку, кофеїн також збільшує його вміст. Така багаторічна звичка може стати причиною виникнення запальних процесів і серцево-судинних захворювань в організмі. Тому каві завжди має передувати щось – стакан води і легка їжа.

Читати ще: Кращий спосіб змусити дитину прийняти несмачні ліки

 

  • Не застеляти ліжко

Ця звичка допомагає налаштуватися на продуктивний день, приводить до ладу кімнату, підвищує самооцінку і задоволеність собою. Часто людям вранці не вистачає організованості. Коли застеляння ліжка стане звичкою, то після неї обов’язково з’явиться інша і так далі. Таким чином дії за звичним планом усувають стрес, ймовірність запізнитися і навчають ефективно розпоряджатися часом.

 

  • Сприймати кожен ранок, як кару небесну

Стереотипне мислення нав’язало, що ранок, особливо понеділка, це щось страшне і важке. Цікаво, що підсвідомо можна почати сприймати це. Що ж робити? Скористатися висловом:  якщо не можна змінити ситуацію – треба змінити своє ставлення до неї. Тобто переглянути відчуття і ставлення до ранку, а потім внести відповідні корективи (раніше лягти спати, підготувати звечора одяг, подумати яким буде сніданок, скласти розклад на наступний день).

 

Аби бути здоровим – нічого складного немає. Просто треба мати бажання і докласти трішки зусиль. Правильні ранкові звички гарантують гарний настрій та збільшують тривалість життя.