facebook_pixel_id

Спати на подушці чи без неї: що показують дослідження?

У кожної людини є своя, майже унікальна поза для сну, що включає використання подушки (можливо, й не однієї), або, навпаки, виключає цей елемент

05.08.2024 10:40
Поділитись:

Але чи справді корисно спати, використовуючи опору для голови? І чи не болітиме та сама голова, шия або спина, якщо повністю відмовитись від подушки? А, можливо, це і є найбільш фізіологічний спосіб для сну?

Аргументи проти подушки

Деякі фізіотерапевти дотримуються думки, що не користуватись подушкою – це найбільш антропологічний підхід до сну. Адже людина також є приматом, але навряд чи хтось бачив, як горила чи шимпанзе забираються на дерево з подушкою. Водночас представники народів, які живуть в Африці та Азії і ведуть кочовий спосіб життя або просто часто сплять на землі, мають набагато менше проблем із опорно-руховим апаратом.

Наприклад, одне з досліджень, проведене після 14 експедицій до корінних народів, показує, що ці люди обирають багато поз для сну, проте подушки не використовують. Замість неї можна спиратися на власну руку в позі лежачи на боку. Або ж навіть рука не потрібна. Коли нижнє плече повністю згорблене, шия підтримується, а рот закривається, не даючи комахам проникнути всередину, – роблять висновок дослідники.

Читати ще: Літо, діти та віруси: чи можна розслаблятися з настанням тепла?

Представники деяких народів, які вдаються до ночівлі на відкритому повітрі в дуже холодному кліматі та при вологій землі, можуть спати буквально зігнувшись – на гомілках. Адже природа не покрила м'язами передній край великогомілкової кістки і медіальний край ліктьової кістки.  Тому в цьому положенні з холодною землею стикаються тільки шкіра і кістка, а втрати тепла зменшуються. Тіло в такій позиції буквально складене для збереження тепла, обидва вуха відкриті для реакції на небезпеку, а голова опущена (завдяки гравітації закривається рот і неможливо хропіти).

 

Таким чином можна дійти висновку, що поз для сну існує набагато більше, ніж можна собі уявити. І для їх реалізації не тільки необов’язково мати подушку, а й навіть використовувати власні руки. Загалом сон без подушки може бути рекомендований усім, хто спить на животі. Адже у цьому разі низький нахил шиї сприяє кращому вирівнюванню хребта. Подушка ж буде збільшувати нахил і не дозволить підтримувати голову, шию та хребет на одному рівні. Інколи буває так, що навіть матрац може забезпечити достатнє вирівнювання хребта, тому в подушці просто відпадає потреба.

Отже, не слід ставитись до подушки як до обов’язкового елементу постільної білизни. Якщо поза для сну забезпечує оптимальний відпочинок і вранці не відчувається головного болю, болю у шиї або напруження у шийному відділі хребта, то можна цілком задовольнятися якісним матрацом.

Причини спати з подушкою

Якщо спати в позиції на боку або на спині, проміжок між головою та хребтом може бути надто великим. І саме подушка здатна компенсувати цю різницю.

При цьому опора для голови буває корисною при деяких захворюваннях. Наприклад, дослідження підтверджує, що створення нахилу під час сну допомагає зменшити відчуття печії. Також подушка може поліпшити стан людей з апное сну, якщо ті мають звичку спати на спині. Людям, які страждають від нападів кашлю, збільшення нахилу при лежанні на спині дає можливість поліпшити якість сну.

Читати ще: Коли люди почали хворіти на застуду?

Загалом головні переваги використання подушки: зменшення болю у шиї та спині, спровокованої неприроднім згинанням хребта. При тривалому зберіганні незручного положення може виникнути навіть головний біль напруги – один із найпоширеніших видів головного болю.  

Тверда подушка, яку використовують при сні на боку, заповнить проміжок між шиєю та плечима (тонка і м’яка подушка не буде утримувати шию і голову на одному рівні з хребтом). Друга, більш тонка подушка між колінами може полегшити біль у спині, остаточно надаючи такій позі довершеності у вирівнюванні.

Для тих, хто воліє спати на спині, підійде подушка середньої висоти. У цьому положенні можна використати й згорнуте полотенце, покладене під шию. Іншу невелику подушку кладуть під поперек або під коліна.

Отже, у використанні подушки також немає нічого поганого, якщо це допомагає виспатись і вранці немає відчуття скутості. Крім того, подушка може бути не одна, адже для зручного сну деякі люди використовують і 3-5 подушок, розміщуючи їх так, щоб було комфортно. Саме власні відчуття підкажуть, який варіант краще обрати. Потрібно експериментувати з формою та розмірами і сміливо заміняти старі матраци та подушки, що не дають гарної підтримки для хребта.