facebook_pixel_id

Тяжкохворим українцям виписуватимуть «ліки зі співчуття»

ВР дозволила безкоштовно видавати пацієнтам препарати, які ще не пройшли повний цикл випробувань

16.02.2022 13:27
Поділитись:

У Верховній Раді дозволили тяжкохворим пацієнтам використовувати безоплатно ліки, які проходять випробування. Так, був підписаний відповідний закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття», передає портал Міністерства охорони здоров’я.

За словами очільника відомства Віктора Ляшка, препарати, що тільки проходять стадію клінічних випробувань та які прописуватимуть тяжкохворим пацієнтам, називають «ліки зі співчуття». Таким чином пацієнти з важкими недугами отримають шанс на здорове життя.

Окрім того, ухвалений закон передбачає створити механізми, які зроблять інноваційні ліки доступнішими для важкохворих українців. Це також має зменшити фінансове навантаження на лікування таких пацієнтів з боку держави.

«Ліки зі співчуття» можна буде застосувати у випадку, якщо в країні не має альтернативних препаратів, або пацієнт перебуває у тяжкому стані чи є загроза його життю. При цьому ліки мають пройти хоча б першу фазу клінічних випробувань у США, країнах ЄС, Австралії, Канаді, Японії, Великій Британії або Швейцарії.

Або якщо ліки не пройшли відповідних тестувань, проте виробник препарату бере на себе відповідальність, і сам пацієнт письмово дає свою згоду на їх використання, то такі препарати також дозволять застосувати під час лікування.

Нагадаємо, з’ясувалося, що нічні жахіття можуть бути корисними.