facebook_pixel_id

У чому цінність мінеральних добавок та коли їх доречно вживати

Наше тіло потребує певної кількість мінералів для розщеплення їжі, зміцнення кісток, створення ДНК, роботи м’язів, підтримання імунітету... Споживання більшої кількості мінералів ніж потрібно не приносить жодної користі. У кращому випадку організм просто не засвоїть надлишок, в гіршому – це спричинить проблеми зі здоров’ям. Напевно немає жодної людини, яка б хоч раз у житті не намагалася оздоровитися за допомогою добавок, зокрема, мінеральних

30.05.2024 15:46
Поділитись:

За певних станів та хвороб дія мінеральних добавок дуже ефективно доповнює процес одужання, профілактику або поліпшує самопочуття. Однак не треба повністю приписувати їм лікувальні ефекти. Тож у яких випадках доречно вживати мінеральні добавки і чи не зашкодить це?

 

Почати варто з визначення: мінеральні добавки – це поживні речовини, різновид біологічно активних добавок,  які вживають для:

  • поліпшення здоров’я;
  • збагачення організму потрібними мінералами;
  • запобігання захворюванням.

Деякі мінеральні добавки можуть впливати на окремі органи та системи організму, інші – на його функціонування  вцілому. Проте не варто вживати їх просто так, оскільки:

  • мінеральні добавки не замінять ліків та звичайного харчування;
  • кожен мінерал має рекомендовану норму споживання, перевищення якої може викликати побічні ефекти або погіршення стану здоров’я.

 

Види мінеральних добавок

 

Є два типи мінералів, яких потребує людське тіло, а саме:

  • макроелементи – потрібні організму у відносно великих кількостях;
  • мікроелементи – їх організм потребує в меншій кількості.

Кожен мінерал залучений до виконання багатьох функцій, в таблиці наведені основні.

 

Макроелементи

Мікроелементи

ü  Кальцій – будівельний матеріал зубів та кісток, залучений до процесу збудження м’язів та передачі нервових сигналів

ü  Калій – бере участь у роботі серця та м’язів, регулює водний баланс

ü  Магній – бере участь у процесах нервової системи та роботи м’язів

ü  Натрій – регулює водний баланс; передає нервові імпульси

ü  Залізо – транспортує кисень по крові та синтезує гемоглобін

ü  Мідь – синтезує колаген та метаболізм заліза

ü  Цинк – зміцнює імунітет, бере участь у регенерації клітин

ü  Селен – антиоксидант, що захищає клітини від пошкоджень

ü  Йод – регулює роботу щитоподібної залози

 

Більшість із зазначених мінералів людина отримує з продуктів харчування. Наприклад, горіхи та насіння містять магній, селен і цинк. Багато калію знайдеться у банані, авокадо, броколі та цвітній капусті. Магній міститься у какао, насінні, бобових, зелені. А от багатьма улюблені яйця є джерелом заліза, фосфору, цинку та селену. Бразильський горіх – суперджерело селену. Багато кальцію можна отримати з кисломолочних продуктів, броколі. М’ясо, риба, зернові та шпинат збагатять організм залізом. Аби отримати мідь, варто налягати на горіхи, сухофрукти, м’ясо, молоко. Джерелом йоду є йодована сіль, водорості, тріска та морепродукти.

Читати ще: Можливі ознаки того, що людина перехворіла на COVID-19 і не помітила цього

Тобто якщо людина харчується різноманітно, то має отримувати весь спектр мінералів.

 

Як проявляється дефіцит мінералів

 

У більшості випадків нестачу мінералів людина може не помітити. Бувають типові ознаки: млявість, слабкість, хронічна втома, судоми, спазми, випадіння волосся, проблеми зі шкірою, блідість, головні та м’язові  болі. На них списують тимчасовий стан. Але якщо «копнути» глибше, можна зрозуміти, дефіцит якого мінералу викликає те чи інше захворювання:

 

  • Порушення обміну речовин та розвиток метаболічних захворювань виникають через брак цинку і селену
  • Ослаблення імунної системи, схильність до інфекційних хвороб свідчать про нестачу цинку, селену та міді
  • Ріст кісток і формування тканин – за це відповідають цинк і мідь
  • Проблеми кровотворення та анемія залежать від рівня заліза та міді в організмі
  • Розвитку невралгічних хвороб, поганому сну та депресії сприяє нестача магнію та селену

 

У яких випадках слід приймати мінеральні добавки

 

В ідеалі мінеральні речовини мають надходити в організм людини з їжі. Тому харчування – це запорука міцного здоров’я. Але в окремих випадках може знадобитися додаткове споживання мінералів у вигляді мінеральних комплексів чи БАДів. Це доречно:

  • Під час вагітності чи годування груддю
  • Вікові потреби: період активного росту дитини або для підтримки людей похилого віку
  • При лікуванні захворювань та у процесі одужання, особливо коли приймалися антибіотики
  • При хімієтерапії
  • Коли є харчові порушення у засвоєнні речовин
  • При дотриманні дієт чи незбалансованому харчуванні
  • Є надмірні фізичні навантаження чи професійний спорт

 

Для виявлення проблеми і дефіциту конкретного мінералу, призначають аналізи. На їх основі лікар складає рекомендації – певні стани легко корегуються саме добавками, без необхідності приймати ліки. Плюс лікар врахує вік пацієнта, анамнез, стан здоров’я, спосіб життя і визначить раціональне дозування.

Читати ще: Ковід не бажає ставати на паузу: FLiRT шириться світом

Наприклад, якщо жінка має рясні виділення під час менструації – їй допоможуть добавки, що містять залізо. Якщо людина дотримується певної дієти або обмежень у харчуванні (веганство) – її раціон збагачують цинком або залізом. Людям похилого віку призначають кальцій – для підтримки міцності кісток. А от при ламкості нігтів кальцій безсилий.  Випадки мігрені значно зменшуються, коли в раціоні достатньо магнію, а на зниження артеріального тиску впливає калій. Багато оздоровчих комплексів для жінок містять цинк, за допомогою якого вирішують проблему випадіння волосся. Але це не гарантує довгого і густого волосся, оскільки треба спочатку визначити причину випадіння.  При лікуванні тривалої діареї у дітей та з метою її попередження рекомендують прийом цинку.

Рішення приймати мінеральні добавки чи ні має ґрунтуватися на потребі організму та висновку лікаря. Не варто пити їх для профілактики, за компанію з подружкою або як самопризначення. Адже це не ліки і не заміна повноцінного харчування. Мінеральні добавки принесуть користь, коли вживати конкретно ті, дефіцит яких є в організмі, при дотриманні дозування, врахуванні можливої взаємодії з ліками та іншими добавками, високій біодоступності та без протипоказань.