facebook_pixel_id

Вперше людину вилікували від ВІЛ за допомогою пуповинної крові

Жінка стала третьою людиною у світі, яка поборола вірус імунодефіциту людини

17.02.2022 14:05
Поділитись:

Американка стала третьою людиною, яка коли-небудь вилікувалась від ВІЛ. Під час її лікування використали новий метод трансплантації пуповинної крові, повідомляє The New York Times.

Історію пацієнтки розповідає експерт з інфекційних захворювань клініки Weill Cornell Medicine Маршалл Глесбі. За його словами, ще у 2013 році у жительки Нью-Йорка діагностували ВІЛ, а у 2017 році ще й лейкемію. У тому ж році їй провели трансплантацію стовбурових клітин з пуповинної крові. Донором став пацієнт з мутацією, яка блокує проникнення ВІЛ у клітини. Але для приживлення клітин пуповинної крові часто потрібно близько шести тижнів, тому хворій також «давали» відповідні стовбурові клітини крові від родича першого ступеня. Так тривало, поки клітини пуповинної крові не стали домінувати в організмі пацієнтки.

«Трансплантація від родича схожа на міст, який провів її до того моменту, коли пуповинна кров змогла взяти верх», – зазначив Глесбі.

Через 37 місяців після трансплантації жінка припинила антиретровірусну терапію, оскільки лікарі не знайшли в її організмі жодних ознак ВІЛ.

Поки незрозуміло, чому саме стовбурові клітини з пуповинної крові спрацювали так добре. Одна з можливостей полягає в тому, що вони більш здатні адаптуватися до нового середовища. Такої думки дотримується директор служби трансплантації у Weill Cornell Коен Ван Бесіен.

«Це кров новонароджених, а вони краще адаптуються», – підкреслив він.

Пуповинна кров може також містити якісь ще додаткові елементи, які допомагають під час трансплантації. Вчені планують надалі вивчати пуповинну кров та новий метод лікування ВІЛ.

Загалом у світі майже 38 мільйонів людей живуть з ВІЛ, близько 73% з них проходять лікування. Наразі відомо лише про два випадки лікування від цього небезпечного вірусу. Тімоті Рей Браун, якого називають «берлінським пацієнтом», поборов ВІЛ і прожив без вірусу протягом 12 років, поки не помер у 2020 році від раку. У 2019 році вчені повідомили, що інший пацієнт Адам Кастільєхо також вилікувався від ВІЛ. Його історія підтвердила, що випадок пана Брауна не був випадковістю.

Обидва чоловіки отримали трансплантацію кісткового мозку від донорів з мутацією блокування ВІЛ-інфекції. Мутація була виявлена ​​лише у близько 20 000 донорів, більшість з яких мають північноєвропейське походження.

Проте лікарі говорять, що обидва чоловіки зазнали тяжких побічних ефектів, включаючи хворобу «трансплантат проти господаря». Це стан, при якому клітини донора атакують організм реципієнта. Містер Браун ледь не помер після пересадки. Лікування пана Кастільєхо було менш інтенсивним, але за рік після пересадки він заслаб та втратив слух.

А ось пацієнтка з Нью-Йорка залишила лікарню на 17 день після трансплантації. Як говорить її лікар з Weill Cornell Medicine Цзін Мей Хсу, поєднання пуповинної крові та клітин від її родича, можливо, позбавило її побічних ефектів, які є типовими після трансплантації кісткового мозку.

Нагадаємо, лікарі знайшли спосіб прогнозувати рак легень.