facebook_pixel_id

В масці та з пінцетом: як боротися з кліщем

В Україні починається «сезон кліщів»

05.05.2020 12:42
Поділитись:

Ці маленькі комахи тримають в страху власників домашніх тварин і любителів лісових прогулянок. З квітня в парках і лісах з'являються попередження про дійсно серйозну загрозу, яку несуть крихітні мешканці цих місць. Ми вже багато знаємо про кліщів, але деякі міфи, пов'язані переважно з використанням соняшникової олії для їх усунення, продовжують наполегливо жити.

У білому і гладкому

Кліщі по суті навіть не ті, за кого ми їх приймаємо. Це не комахи, а павукоподібні, що, однак, не робить їх симпатичнішими. Ще 20-30 років тому ми не сильно побоювалися цих дрібних шкідників. Основна проблема, пов'язана з цими кровососами, полягає не в тому, що від їх укусу може виникнути алергія або неприємний свербіж. З кожним роком вчені виявляють нові хвороби (їх уже кілька десятків), переносниками яких можуть бути кліщі. Тому тепер для прогулянки в ліс потрібно збиратися відповідним чином:

  • кліщі найчастіше живуть у високій густій ​​траві, ніж на кущах і деревах (незважаючи на попереджувальні таблички на них). Тому «пробігтися по траві» – це не про сучасний ліс. На ногах не повинно бути ніяких відкритих ділянок шкіри (шкарпетки з низькою посадкою скасовуються);
  • одягатися краще в світлий одяг, оскільки на ньому буде добре видно кліщів. Ще краще, якщо одяг буде з гладкої тканини – більше шансів, що паразит за неї не зачепиться. Ці членистоногі не чіпляються відразу за будь-яку ділянку шкіри, а шукають найбільш ласий шматочок – на шиї, голові, під пахвами, в паху.

 

Чи любить кліщ масло?

Звичайно, основне питання, яке цікавить людину, що знайшла у себе кліща, це видалення непрошеного гостя. Помітити його можна по червоній плямі з нерівними краями, хоча біль при цьому не відчувається. У алергіків або людей з ослабленим імунітетом виникне свербіж, який доведеться пригнічувати антигістамінними.

Що робити для правильного вилучення кровососа:

  • найвірніше рішення – відправитися в травмпункт або поліклініку;
  • для діставання «пацієнта» не можна використовувати олію, від якої кліщу, за народною теорією, «має стати погано». Кліщ дійсно може не оцінити такі процедури, впорснути токсини і сильніше вчепитися в свою жертву;
  • якщо ви все ж видаляєте кліща самостійно, потрібно витягнути його повністю, для чого акуратно провертайте його, прихопивши пінцетом. Ще один цікавий спосіб – прикладіть до кліща шприц (без голки) і «втягніть» його;
  • після вилучення місце укусу і руки потрібно обробити розчином йоду, хлоргексидином, спиртом або іншим дезинфікуючим засобом. Також варто надіти медичну маску, щоб не вдихнути віруси, якими може бути заражений кліщ.

 

Для чого кліщу обстеження?

Щоб визначити, чи заразив вас чимось кліщ, його рекомендують відвезти до лабораторії. Але тут виникає відразу дві проблеми: по-перше, зберегти кліща живим вдається рідко (а туди його приймуть тільки живцем), по-друге, не завжди навіть у великому місті можна знайти місце, де його дослідять.

Можна звернутися до лабораторії й самому, щоб переконатися, що ви не заразилися двома найпоширенішими серед кліщів, що мешкають в наших широтах, захворюваннями, – бореліозом (хворобою Лайма) і кліщовим енцефалітом. Обидві хвороби мають схожі симптоми, що нагадують грип: підвищену температуру, нудоту, блювоту, головний біль і біль у м'язах. Також у захворювань можуть бути серйозні наслідки аж до летального результату.

Найпростіший спосіб переконатися, що кліщ вас нічим не заразив, звернути увагу на такі симптоми:

  • якщо почервоніння зникло через кілька днів після укусу, і ви відчуваєте себе добре, швидше за все, кліщ був незаразний;
  • якщо почервоніння і припухлість збільшується, а протягом 10 днів після укусу піднялася температура, обов'язково йдіть до лікаря;
  • також необхідно обстежитися, якщо у вас збільшилися лімфовузли, з'явився головний біль або біль в м'язах, став поширюватися висип.