facebook_pixel_id

В Україні створили тести для одночасного виявлення коронавірусу, грипу, риновірусу, кору

Вчені говорять, що їхні тест-системи зможуть навіть давати прогнози щодо перебігу хвороби у пацієнта

21.02.2022 14:38
Поділитись:

Українські науковці розробили новітні комбіновані тест-системи, які показують, чи є в організмі людини небезпечні віруси, а також визначають стан імунної системи. Про це повідомили на офіційній сторінці у Facebook Інституту молекулярної біології і генетики НАН України.

У повідомленні йдеться, що розробникам вдалося створити одразу п’ять різновидів таких тест-систем для одночасного виявлення коронавірусу, грипу, риновірусу, кору та інших вірусів, які передаються повітряно-крапельним шляхом.

Окрім цього, вчені зазначають, що тести зможуть ще й прогнозувати, який перебіг матимуть хвороби у пацієнта, зокрема, COVID-19. Для цього дослідники змогли встановити зв’язок між експресією понад 20 генів вродженого імунітету та системою згортання крові.

Як повідомляють в Інституті, після проведених досліджень щодо змін експресії цих генів розробники запропонували набори біомаркерів із 3-8 генів для розробки комбінованої експресійної тест-системи, яку можна буде застосовувати для виявлення небезпечних вірусів у людей та навіть тварин.

Нагадаємо, малюки, яких годують з пляшечки, з’їдають мільйон пластикових мікрочасток.

Фото: Інститут молекулярної біології і генетики НАН