facebook_pixel_id

11 питань та відповідей: як захистити своє здоров’я від вірусів цього осіннього сезону

За вікном осінь, а це означає, що починається сезон грипу та застуд. Він триває майже пів року. І щоразу постають питання: як захиститися від зараження вірусом та не захворіти? Як вберегти своїх рідних, особливо дітей? Обмежити захворювання серед друзів і колег?

17.10.2023 14:15
Поділитись:

Ми зібрали поширені питання щодо хвороб, аби допомогти зрозуміти, як діяти, на що звертати увагу, а що виявляється просто міфом. Отже, вперед:

 

  1. Чи можна заразитися застудою від іншої людини?

Якщо ослаблений імунітет і тривалий час був близький контакт із хворим, то така ймовірність є. Адже, як відомо, застуда виникає через потрапляння в організм вірусів, а не через переохолодження (протяги, холодні напої тощо).

 

  1. Коли людина найбільше заразна?

Цей період припадає на момент появи симптомів. Адже коли людина чхає і кашляє – це найкращий шлях розповсюдження вірусів, які з краплинками слини і слизу вилітають в повітря. Вони можуть осідати на предмети, потрапляти на слизові (очі, ніс, рот) оточуючих, деякий час мігрувати у повітрі.  Відповідно, чим більше симптомів, тим більше поширюється інфекція. При цьому людина може заражати інших (як кажуть, виділяти віруси), не маючи симптомів.

 

  1. Якщо у людини легка застуда – чи значить це, що вона майже не заразна?

Ні. Те, що у хворого легкі симптоми, зовсім не означає, що вірус слабкий. Це говорить про те, що імунна система хворого контролює процес і добре справляється з інфекцією. Тому варто розуміти, що навіть за мінімальних симптомів можна «підчепити» застуду або заразити інших. І якщо для однієї людини це буде легка застуда, то для людини з ослабленим імунітетом може перетворитися у серйозне захворювання.

Читати ще: Як людині, котра підхопила вірус, не нашкодити іншим

 

  1. Чому важливо не торкатися свого обличчя?

Віруси «сидять» на наших слизових – коли людина потре очі, почухає носа або кашляне в долоню, вони «перемістяться» на її руки. Звідти потрапляють далі, на поверхні загального користування – дверні ручки, гроші, кнопки ліфта, під час рукостискання тощо. Потім цих предметів торкнуться інші люди і так само почухають свої очі або ніс, і занесуть вірус собі. У такий спосіб віруси поширюються далі. Оскільки не завжди є можливість вимити руки чи обробити їх дезінфектором, кращою профілактикою буде правило – не торкатися обличчя взагалі.

 

  1. Як і навіщо правильно чхати?

Найкраще чхати або кашляти у згин ліктя чи у паперову серветку, яку потрібно одразу викинути і помити руки. Так мінімізується поширення вірусів. Якщо чхати і кашляти в долоні, а потім торкатися предметів та поверхонь, то віруси розповсюджуватимуться далі. Тому так важливо під час хвороби залишатися вдома та обмежити тісний контакт з іншими. Чим менше спілкування, тим менша ймовірність розповсюдження вірусів.

 

  1. Чи допомагають маски для обличчя?

Багато досліджень, проведених під час пандемії COVID-19, довели, що маски в громадських місцях потрібно надягати тим, хто захворів задля зменшення розповсюдження інфекції. Також доцільно надягати маски особам, які доглядають за хворими. Здоровим людям, без ознак хвороби, маску можна не носити.

 

  1. Чому діти частіше, ніж дорослі, хворіють на ГРВІ?

Маленькі діти – це генератори вірусних інфекцій. Пояснення, чому вони хворіють часто, дуже просте: їхня імунна система ще формується і перебуває на стадії «знайомства» з вірусами; вони не дотримуються належної гігієни, не чхають у згин ліктя, не регулярно і не ретельно миють руки, торкаються брудними руками обличчя сотню разів на день,  багато і тісно контактують між собою. Тому з початком роботи дитсадків і шкіл розпочинається сезон респіраторних хвороб.

Читати ще: Важливість регулярних медичних оглядів для підтримки здоров’я

 

  1. Які є дієві засоби профілактики від грипу, ГРВІ та застуд?

ВООЗ рекомендує поєднувати специфічні та неспецифічні засоби профілактики і лікування грипу або ГРВІ. По-перше, потрібно зробити щеплення від грипу. А по-друге, враховуючи інші респіраторні інфекції та їхню різноманітність, варто приділяти увагу особистій гігієні та стимулювати внутрішні механізми імунного захисту за допомогою препаратів для профілактики. Це можуть бути противірусні препарати на рослинній основі – вони підходять для дорослих і дітей, призначені для тривалого вживання, при цьому не пригнічують вироблення власного інтерферону, ефективно підтримують та зміцнюють імунітет.

 

  1. Як відрізнити застуду від грипу?

Нежить, кашель, чхання, біль у горлі, підвищена температура, загальна слабкість – це загальні симптоми багатьох респіраторних хвороб. Але відрізнити грип від ГРВІ можна за такими ознаками: він з’являється раптово, буквально валить з ніг, усі симптоми з’являються водночас. Для грипу характерна одразу висока температура, яку важко збити, а також біль у м’язах. Може супроводжуватися розладом шлунку. Симптоми ГРВІ більш м’які.

 

  1. Навіщо вакцинуватися від грипу, якщо це не гарантує 100% захисту?

На сьогодні щеплення від грипу – це єдиний засіб захисту від хвороби. Так, він не ідеальний, але суттєво зменшує шанси захворіти на грип або перехворіти на нього у важкій формі. Вакцинуватися варто щороку, оскільки щороку гуляють нові штами. Вакцина не заражає грипом, оскільки не містить віруси (лише його інактивовані компоненти).

 

  1. Чим лікують грип і застуду?

Не зважаючи на спільні симптоми, це різні хвороби, які відповідно по-різному і лікують. При ГРВІ і застуді від хворого вимагається допомогти своєму організму і не заважати боротися з вірусом. Для цього потрібно дотримуватися спокою, багато пити рідини та полегшувати симптоми (ніс промивати  сольовим розчином, біль та температуру зняти нестероїдними протизапальними засобами). Все інше – за призначенням лікаря. В принципі, грип лікується аналогічно, однак, якщо у хворого спостерігається погіршення стану, є супутні хронічні хвороби, тоді йому призначають рецептурні ліки. У будь-якому разі не варто займатися самолікуванням.