facebook_pixel_id

Чи підвищує стрес імовірність захворювань серця?

Зниження рівня стресу допомагає уникнути серцевого нападу

09.12.2022 11:42
Поділитись:

Більшість людей недооцінює вплив стресу на внутрішні органи. Але найгірші наслідки хронічний стрес може спровокувати саме для серця. Психологічне напруження зумовлює підвищення артеріального тиску і серцебиття, збільшення ваги тіла та розвиток атеросклерозу.   

 

Як діє «механізм стресу»?

 

Стрес є природним захистом організму, що допомагає діяти у важких ситуаціях, виробляючи більше гормонів певного типу: кортизолу, норадреналіну та адреналіну. Відповідно це викликає такі фізичні реакції, як підвищений кров’яний тиск, напруження м’язів, пітливість і прискорене серцебиття.

Водночас гострий, тобто короткочасний стрес, не спричиняє такої шкоди, як хронічний. Гострий стрес може призводити до появи короткочасного головного болю напруги, розладу шлунку та помірного нездужання.

 

Читати ще: Ковід і постковід: чи вдасться людству назавжди з ними розпрощатися?

 

А ось тривалий вплив гормонів стресу провокує підвищення апетиту, що сприяє набору зайвої ваги та розвитку атеросклерозу. Хронічний стрес також уповільнює нормальні функції організму, наприклад, травної та імунної систем. Сумарний вплив гормонів стресу збільшує ризик багатьох важких захворювань, зокрема діабету 2 типу, гіпертонії та ішемічної хвороби серця (ІХС).

 

Стрес і серце

 

Серцево-судинні захворювання часто розвиваються на тлі декількох чинників одночасно. Це можуть бути і зайва вага, і підвищений кров’яний тиск, і шкідливі звички (насамперед куріння). Водночас усі ці фактори є постійними «супутниками» хронічного стресу. Якщо недооцінювати їх вплив на організм і ніяк з ними не боротися, це безпосередньо збільшує ризик серцевого нападу.

Багато досліджень демонструють підвищений ризик серцево-судинних захворювань, викликаних хронічним стресом. Наприклад, постійний стрес на робочому місті підвищує ймовірність ішемічної хвороби серця на 23%. Цей результат отримано незалежно від соціально-економічного статусу, віку, статі та способу життя учасників масштабного дослідження. Водночас загальний ризик ІХС серед населення становить лише 3,4%. Тобто для працівників, які постійно живуть із відчуттям стресу, можливість серцевого нападу є реальною загрозою. Адже майже 40% випадків смертності від патологій серця викликані саме ІХС. Інфаркт міокарда – це гостра форма ішемічної хвороби серця.

Для визначення ризику серцево-судинних захворювань кардіологам навіть рекомендують з’ясувати, чи є у їхніх пацієнтів психологічні розлади. Якщо у них спостерігаються симптоми депресії, тривоги, посттравматичного стресового розладу та психосоціального стресу, ризик серцево-судинних захворювань збільшується на 28% порівняно з людьми без психічних розладів.

 

Читати ще: Втомлюваність після хвороби: як додати собі сил

 

Деякі дослідники навіть довели, що стрес зменшує приток крові до серця. Особливо це проявляється у жінок. Наприклад, у жінок з ішемічною хворобою серця, які перебували у стресовому стані, спостерігали втричі більше зниження кровотоку, ніж у чоловіків, які зазнали стресу. Жінки, які працювали в умовах сильного стресу, на 40% частіше страждали від серцевих захворювань, зокрема серцевого нападу, ішемічного інсульту та закупорки артерій,  порівняно з жінками, котрі не перебували у стресовому стані.

 

Лікування і самопоміч

 

Знизити рівень стресу, позбутися депресії, зменшити тривожність – усе це непрості завдання. Тому інколи варто звернутися по допомогу до спеціалістів із психічного здоров’я. Але крім того, самостійно можна займатися різними техніками розслаблення, виконувати дихальні та фізичні вправи.

Необхідно також зменшити вживання алкоголю і кофеїну – чинників, які збільшують збудливість нервової системи. Під час підвищених нервових навантажень, стресу або емоційних розладів препарати рослинного походження допомагають заспокоїтися. Наприклад, засіб ВІТАСЕД, що містить екстракти валеріани, пустирника та глоду, може бути рекомендований лікарем для полегшення засинання. Ці біологічно активні речовини знижують процеси збудження у центральній нервовій системі, стабілізують серцевий ритм і артеріальний тиск.

У період підвищених фізичних і психологічних навантажень як дієтичну добавку можна приймати засоби, що знижують навантаження на серце та покращують працездатність. Це допоможе захистити серцево-судинну систему та уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Така дієтична добавка, як ВІТАРГІН, є джерелом аргініну та бетаїну. Завдяки розслаблюючому ефекту ці діючі речовини допомагають нормалізувати артеріальний тиск і кровопостачання серцевого м’яза. ВІТАРГІН захищає клітини від руйнування вільними радикалами та допомагає знизити рівень «поганого холестерину». Завдяки такому впливу в декілька разів знижується ймовірність розвитку ІХС, зокрема стенокардії та інфаркту міокарда.