facebook_pixel_id

COVID-19 впливає на сон і навіть на сновидіння людини, – вчені

52% людей страждають від розладів сну під час захворювання на коронавірусну хворобу

14.04.2023 12:55
Поділитись:

Такими є результати дослідження, проведеного міжнародною групою вчених, пише Science Alert.

У більшості випадків пацієнти скаржилися на безсоння – неможливість заснути, неспокійний сон із частими просинаннями або занадто раннє прокидання. Захворювання на COVID-19 позначається навіть на характері сновидінь: згідно з даними дослідження International COVID-19 Sleep Study, яке проводили спеціалісти-сомнологи з 14 країн світу, інфіковані на коронавірус частіше страждають на нічні кошмари, ніж неінфіковані.

Читати ще: Всі хвороби від нервів, або Як негативні емоції викликають захворювання

Найгірше те, що проблеми зі сном можуть переслідувати навіть тих, хто вже вилікувався. Ще одне дослідження, проведене вченими з Китаю, продемонструвало, що у 26% пацієнтів спостерігалися симптоми безсоння як мінімум протягом двох тижнів після одужання.

Аналогічні проблеми спіткають тих, хто не захворів на так званий «довгий ковід» (long COVID, або посткоронавірусний синдром). У 2021 році вчені дослідили понад 3 000 людей з «довгим ковідом» і виявили, що 80% із них скаржилися на різноманітні розлади сну – передусім на безсоння.

Дослідники зазначають, що особливо тривожним є дефіцит глибокої фази сну, який виникає під час тривалого безсоння.

«Втрата глибокого сну викликає особливе занепокоєння, оскільки цей тип сну зменшує нашу втому і зміцнює концентрацію та пам’ять. Відсутність глибокого сну частково може бути причиною «туману в мізках», про який часто кажуть під час і після захворювання на ковід. Безсоння під час коронавірусної хвороби є тривожним симптомом ще й тому, що сон допомагає нашій імунній системі боротися з інфекцією», – пише Science Alert.

 

Чому так відбувається?

 

Безсоння під час захворювання може мати декілька причин, кажуть вчені. По-перше, не виключено, що коронавірус впливає на мозок, зокрема, на ті ділянки, які відповідають за процеси засинання та неспання. Механізм цього впливу остаточно не з’ясований, однак можна припустити, що вірус вражає безпосередньо центральну нервову систему або ж впливає на кровопостачання мозку.

Читати ще: Активність та енергійність – запорука щасливого життя

По-друге, основні симптоми ковіду самі собою не сприяють нормальному засинанню: кашель, лихоманка та утруднене дихання відчутно заважають сну. Також пацієнти з COVID-19 часто перебувають у стресі, відчуваючи тривогу та депресію, що також заважає заснути. Зі свого боку, госпіталізованим хворим буває важко засинати через незвичне середовище, шум та інших пацієнтів у стаціонарі.

 

Як подолати безсоння?

 

Рекомендації, які дає Європейська академія когнітивно-поведінкового лікування безсоння, стануть у нагоді як хворим на ковід, так і тим, хто просто страждає на безсоння:

  • уникайте прийому їжі перед сном;
  • забезпечте собі захист від світла у спальні;
  • ліжко – це місце лише для сну і сексу, а не для читання або перегляду телевізора;
  • регулярно займайтеся фізичними вправами вдень;
  • вкладайтеся у ліжко, коли вам хочеться спати, і вставайте, коли відчуваєте, що виспалися, але намагайтеся налагодити свій режим так, щоб робити це щодня у той самий час;
  • намагайтеся не думати про речі, які викликають у вас стрес, за декілька годин перед сном;
  • не замикайтеся у собі: не треба соромитися обговорювати свої проблеми та почуття з родиною, друзями або психологом.

Для того, щоб полегшити собі виконання цих рекомендацій, можна допомогти організму легкими природними заспокійливими засобами, які мають снодійну дію. Ефективними будуть відвари трав або пакетовані трав’яні чаї з валеріаною та кропивою собачою. Також їх можна приймати у більш зручній лікарській формі – зокрема, популярні в Україні капсули ВІТАСЕД містять сухі екстракти  вищезгаданих рослин. Речовини, які містяться у цих рослинах, знімають стрес, нормалізують артеріальний тиск, полегшують засинання та поглиблюють природний сон.

Якщо ж, незважаючи ні на що, проблеми зі сном тривають, варто звернутися до спеціаліста: психолога, психотерапевта, сомнолога або невролога. Не нехтуйте своїм здоров’ям: безсоння є серйозною проблемою, яка може завдати значної шкоди вашому організму.