facebook_pixel_id

Значення превентивної медицини: попередження захворювань та підвищення якості життя

Жодна людина не відмовилася б від можливості не хворіти або запобігати хворобам. І, власне кажучи, це реально завдяки такому напряму, як превентивна медицина. Однак на практиці люди чомусь насправді не дбають про своє здоров’я. То в чому полягає важливість превентивної медицини?

01.12.2023 11:03
Поділитись:

Одразу треба зазначити, що превентивна медицина та профілактична – це не одне і теж. Профілактична – це медицина, що дає загальні рекомендації задля запобігання розвитку або прогресування хвороб. Наприклад, здоровий спосіб життя, дотримання правил гігієни, вакцинування тощо. Натомість завдання превентивної медицини (ПМ) – передбачити можливість розвитку певної хвороби у конкретної людини, а отже і нації. Тут більш персоналізований підхід: виявити зміни, що можуть призвести до захворювання, або генетичну схильність до нього. Усі пам’ятають, як Анджеліна Джолі видалила молочні залози – проходження генетичного тесту показало, що вона мала ризик хвороби 87%, а мати акторки померла саме від раку грудей. Це і є ПМ у дії.

 

Як це може виглядати на практиці?

 

Наприклад, людина веде здоровий спосіб життя: займається певним видом спорту і вживає продукти, які вважаються корисними. Проте все одно здоровішою не стає, наявні проблеми не зникають. І  лише після проведення обстежень лікар може з’ясувати, що потрібно змінити вид фізичних навантажень – бо ті, якими займається пацієнт неефективні для нього. А ще персонально скорегує раціон під запити організму пацієнта. І підхід ПМ спрацює набагато ефективніше, ніж загальні рекомендації: бути активним, спати, їсти здорову їжу.

Читайте також: Час здавати планові аналізи: як якісно моніторити стан свого здоров’я

Ще один важливий момент ПМ – раціональне вживання ліків або харчових добавок. Є такий нюанс: те, що допомогло одному пацієнту, не факт, що допоможе іншому. Тому, враховуючи індивідуальні особливості та потреби, лікар може підібрати аналоги, які справді будуть лікувати або не викликати побічних ефектів. Тож використання превентивного підходу значно краще, ніж профілактика. 

Наразі для України питання ПМ дуже актуальне. Триває війна, це позначається на здоров’ї нації. Внаслідок хронічного стресу, від якого страждає майже кожен із нас, є загроза загострення наявних хвороб, розвитку нових, проблем зі сном, пригніченням імунітету тощо. Кому що загрожує можна визначити за допомогою ПМ. Це важливо, адже більшість хвороб розвиваються довго і непомітно, наприклад, серцево-судинні або неврологічні розлади діагностують вже за фактом, коли є наявні симптоми.

 

Якість здоров’я повністю в наших руках

 

Стан здоров’я залежить виключно від кожного із нас, а не від держави, МОЗу або сімейного лікаря. Щоб покращити своє життя достатньо хотіти і бути здоровим. А для цього варто стати прихильником превентивної медицини. Це значить, не чекати на хворобу, а не дати їй шансу. Корегувати та покращувати своє самопочуття.

Читайте також: 11 питань та відповідей: як захистити своє здоров’я від вірусів цього осіннього сезону 

На практиці це виглядає так: лікар, який має знання ПМ, проводить огляд пацієнта, призначає індивідуальний перелік аналізів або додаткові консультації у профільних спеціалістів, вислуховує скарги і симптоми, вивчає анамнез. Потім, зібравши й проаналізувавши інформацію, видає висновок з рекомендаціями щодо ведення способу життя, харчування, фізичних навантажень, прийому ліків, які показники контролювати і як часто перевіряти, визначає слабкі місця. Повторні перевірки і консультації проводяться періодично. Це допомагає відстежувати динаміку та профілактичний ефект, стан наявних хвороб, покращення самопочуття, а отже, підвищення якості життя. Така співпраця лікаря з пацієнтом запрограмована на роки. Це можливість запобігти інсультам та інфарктам, онкології, діабету, мінімізувати розвиток спадкових хвороб.

 

Які плюси превентивної медицини?

 

  • Завбачає хвороби, які можуть виникнути за певних змін (при вагітності, зміні ваги, способу життя, роботі в шкідливих умовах).
  • Вчасно запобігає розвитку захворювань, коли вже є перші «червоні прапорці».
  • Індивідуальний підхід. Методи профілактики, лікування, рекомендації підбираються для конкретної людини, аналізуючи її потреби, стан та організм.
  • Самоорганізовує і привчає до здоров’я.
  • Не потребує постійних фінансових витрат (окрім аналізів та скринінгів). Мінімум ліків і максимум сприятливих умов для можливостей організму – під таким гаслом працює ПМ.

 

Читайте також: Як людині, котра підхопила вірус, не нашкодити іншим 

 

Як бути на крок попереду від хвороби:  

 

  • навіть якщо нічого не болить, регулярно проходити медогляд і дотримуватися приписів;
  • за показаннями лікаря здавати аналізи (це можуть бути як загальний аналіз крові, так і складні генетичні дослідження);
  • мінімізувати, а краще відмовитися від шкідливих звичок (наприклад, відмова від паління знижує ймовірність розвитку раку легень);
  • зробити всі обов’язкові та рекомендовані щеплення;
  • для відстеження стану здоров’я та корегування показників користуватися гаджетами – смартгодинники, застосунки та програми здоров’я в телефоні, фітнес-браслети тощо;
  • слідкувати за фізичною активністю, харчуванням, сном, ментальним здоров’ям;
  • звернутися до лікаря з ПМ, якщо ще цього не зробили. Ніколи не пізно скористатися шансом повернути здоров’я, перемогти хворобу або не дати їй розвинутися.