Тріо вірусів повертається?

 

Ще минулого року епідеміологи прогнозували більш тяжкий сезон респіраторних вірусних захворювань. Це пояснювалось насамперед частковою відмовою від карантинних обмежень, зокрема носіння медичних масок у людних місцях. Сезон і справді відзначився високою активністю трьох вірусів: грипу, COVID-19 та респіраторно-синцитіального. А цього року звичка дотримуватись дистанції і носити маску взагалі відійшла у минуле. Тому епідеміологи не прогнозують надто легкого сезону.

Читати ще: 11 питань та відповідей: як захистити своє здоров’я від вірусів цього осіннього сезону

Але можливі деякі відмінності від минулого року. Наразі імунітет проти коронавірусної інфекції SARS-CoV-2 є у багатьох людей. І не тільки завдяки щепленню, а й через те, що люди перехворіли на COVID-19 (інколи по кілька разів). Тому першу скрипку в сезоні 2023-2024 років може зіграти саме грип.

Ризик захворіти на грип, COVID-19 та інші ГРВІ протягом зими дуже високий у літніх людей та дітей до п’ятирічного віку. Адже у малюків найчастіше ще немає антитіл до коронавірусу, що збільшуватиме кількість епізодів ГРВІ і загалом знижуватиме імунітет. А у літніх людей імунна відповідь на віруси може бути зниженою, навіть незважаючи на щеплення.

 

Прогноз із Південної півкулі

 

Щоб визначитись зі штамами грипу та розробити вакцини для щеплення під конкретний сезон у Північній півкулі, Всесвітня організація охорони здоров’я збирає дані у Південній півкулі.

На сезон 2023-2024 років інформація щодо поширення різних вірусів була трохи неоднозначною. У бюлетені ВООЗ зазначено, що у країнах Латинської Америки поширення грипу лишалось низьким, хоча були й серйозні спалахи захворюваності. У деяких країнах Центральної Америки був ранній початок і високі рівні захворюваності на грип.

Іншою ситуація була в Австралії, де сезон 2022-2023 років став гіршим за останні п’ять років. Загалом збільшилась кількість звернень до клінік, хоча захворюваність була нерівномірною по регіонах.

Сезон грипу в Північній півкулі починається у жовтні, а пік припадає на лютий. І відповідно до розвитку сезону в Південній півкулі епідеміологи передбачали більш високий і гострий початок сезону, ніж зазвичай. Можна сказати, що ці прогнози справдились щодо України.

Читайте ще: Як людині, котра підхопила вірус, не нашкодити іншим

Згідно з даними МОЗ, мільйон українців (від початку жовтня до 19 листопада 2022 року) уже захворіли на ГРВІ від початку жовтня. А це на 35,9% більше, ніж за такий самий період минулого року. Проте поки ситуація щодо підвищення епідеміологічного порогу в різних областях постійно змінюється.

 

Як підготуватись до спалахів грипу

 

Прогнозувати, як поширюватиметься захворюваність на грип в Україні, точніше неможливо. Адже в кожному регіоні ймовірний свій розвиток подій. Чи стане цей сезон грипу найважчим за останні роки, як це було в Австралії, покажуть уже найближчі місяці.

Цього року ВООЗ визначилась зі складом вакцин від грипу відповідно до поширених вірусів:

  • вірус, подібний до A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Darwin/9/2021 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Austria/1359417/2021 (лінія B/Victoria);
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Але окрім щеплення, що допомагає запобігти тяжким ускладненням, але не гарантує незаражання, слід підготуватись до можливих спалахів захворюваності. Сьогодні не у всіх наших співгромадян є змога потрапити до лікаря або звернутися до медичної установи. Тому кожній родині слід укомплектувати домашню аптечку противірусними препаратами.

Читати ще: Діти та ТОП-5 вірусних захворювань: поради щодо профілактики

Це мають бути саме ліки, що можна приймати від перших проявів вірусного респіраторного захворювання. Саме тоді противірусний препарат є найбільш ефективним і може допомогти перенести захворювання у легкій формі.

Також противірусні препарати можна приймати у сезон грипу для профілактики. Але це в першу чергу стосується ліків, розроблених на основі природних компонентів, тобто нетоксичних і доступних дітям, вагітним і літнім людям. Наприклад, противірусні засоби, що містять флавоноїди, впливають на РНК і ДНК різних видів респіраторних вірусів, пригнічуючи їх відтворення. Адже на початку захворювання важко встановити, чи це є грип, чи інший респіраторний вірус. Але вплив на рівні РНК і ДНК дозволяє призупинити розмноження вірусу в організмі.

Прийом засобів на основі флавоноїдів посилюює вироблення власного інтерферону людини до рівня, що допомагає протистояти вірусу. Також підвищується місцевий імунний захист – виробляється більше антитіл у слизовій оболонці дихальних шляхів – першій лінії захисту від вірусів.