facebook_pixel_id

Профілактика респіраторних захворювань у зимовий період

Як завжди «неочікувано» з настанням холодів людство атакують сезонні респіраторні хвороби. Хтось відбудеться легкою застудою, а хтось піде на лікарняний з грипом

13.01.2023 13:25
Поділитись:

Чому хвороби активізуються саме у холодну пору, пояснюється просто. По-перше, через погодні умови люди більше часу проводять одне з одним у приміщеннях – це підвищує ймовірність заразитися. По-друге, під час опалювального сезону у приміщеннях переважає не вологе, а посушливе повітря, що створює сприятливі умови для розповсюдження патогенів, які потрапляють до організму через слизові (ніс, рот). Коли слизові добре зволожені, то захисний слиз «ловить» інфекцію і не дає їй потрапити всередину. По-третє, імунну систему та її захисні властивості послаблюють різні фактори: віруси, випробовування низькими температурами, дефіцит поживних речовин, стрес тощо. До речі, у зимовий період діти хворіють частіше, ніж дорослі, бо їхній імунітет набагато вразливіший, оскільки він тільки знайомиться з патогенами і не має відповідної стійкості.

 

Зазвичай в холодну пору року люди підхоплюють:

  • Застуду – легке захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи. Причиною є переохолодження або збудники.
  • ГРВІ – гостра респіраторна вірусна інфекція, включає низку захворювань, що вражають верхні та нижні дихальні шляхи. Протікає складніше і триває довше, ніж застуда. За відсутності адекватного лікування можуть виникнути певні ускладнення.
  • Грип – заразне захворювання, має високі ризики ускладнень. Хвороба протікає завжди складно та довго. Для певних категорій пацієнтів загрожує летальними випадками.
  • Коронавірус – як і прогнозували, став сезонним захворюванням. При своєчасному і правильному лікуванні хвороба минає без ускладнень.

 

Читайте ще: Як позбутися післяноворічного похмілля

 

Серед категорій, які особливо вразливі до ускладнень, є діти (бо їхня імунна система знаходиться в процесі формування); люди похилого віку; ті у кого діагностовано діабет, серцево-судинні та хронічні захворювання; вагітні (у цей період жінки мають послаблений природний захист); люди з надмірною вагою тощо.

 

Найбільше ризикують підхопити сезонну недугу ті, хто за специфікою роботи багато контактують з людьми і працюють у громадських місцях: вчителі, вихователі, медики, продавці, працівники закладів громадського харчування тощо.

 

Читайте ще: Як зменшити негативний вплив антибіотика на організм

 

Універсальних засобів проти сезонних недуг немає. Однак хвороби не всесильні, можна зменшити ризики захворіти або взагалі уникнути їх. Варто дотримуватися простих правил профілактики, що актуальні як для здорових, так і для хворих. Отже, потрібно:

 

  1. За можливості уникати місць скупчення людей і тримати дистанцію з тими, хто пчихає, кашляє, має ознаки хвороби. Кашляти і пчихати потрібно у згин ліктя або прикривати рот серветкою.

 

  1. Регулярно мити руки, щоб унеможливити потрапляння інфекції через слизові: рот, ніс та очі. За відсутності такої можливості – користуватися засобами дезінфекції. Не торкатися без потреби обличчя.

 

  1. Подбати про додатковий захист організму. Здебільшого взимку певні корисні продукти недоступні, в результаті чого організм недоотримує потрібні йому поживні речовини й імунна система слабшає. Щоб такого не сталося, необхідно знайти додаткове джерело захисту. Саме з цією метою і приймають дієтичні добавки на основі біологічно-активних речовин рослинного походження. Вони найкраще захищають від шкідливих зовнішніх факторів, зокрема вірусних інфекцій. Одним із таких популярних ефективних засобів є Імунофлазід® ПРО. Ця дієтична добавка випускається у капсулах, що містять екстракт сумішей трав (щучки дернистої та війника наземного) – вони сприятливо впливають на стан імунної системи, підтримують захисні функції організму, нейтралізують вільні радикали, чим запобігають руйнуванню клітин. Для дітей є аналог у вигляді смачного сиропу Імунофлазід Лайт, який володіє тими самими властивостями. Вживання сиропу допоможе дитині успішно протистояти недугам і менше хворіти.

 

Читайте ще: Чи варто займатися зміцненням імунітету

 

  1. Створити здорове середовище: регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – це зменшить кількість патогенів у повітрі. За потреби зволожувати стратегічні місця проникнення інфекції: пазухи носа та горло. Це робиться за допомогою промивання носа і рясного пиття.

 

  1. Важливу роль відіграє спосіб життя – повноцінний сон, здорове харчування, мінімум алкоголю та паління, уникнення перевтоми і стресу, систематичні прогулянки на свіжому повітрі та помірні фізичні навантаження. Це сприятливо вплине на зміцнення організму.

 

  1. Щепитися – один із ефективних засобів профілактики проти грипу та COVID-19. Щеплення не ослаблює, а навпаки зміцнює опірні сили організму. Варто пам’ятати, що вироблення імунітету відбувається за 10-14 діб після вакцинації. Тому її варто робити завчасно, приблизно у жовтні. Навіть якщо вакцинована людина захворіє, то хвороба протікатиме в легкій формі та без ускладнень.

 

Дотримання цих простих правил зміцнить імунітет і дозволить бути здоровими.